Statiegeld op spijkerbroeken

De Nijmeegse hoogleraar Jan Jonker en Michiel Scheffer van de D66 hebben het plan om statiegeld op spijkerbroeken in te voeren. Hiermee willen ze de recycling van spijkergoed bevorderen.

Het plan is dat mensen 2,50 euro terug krijgen als ze hun spijkerbroek inleveren bij bv. de winkel waar deze gekocht is of bij een gemeentelijke afvalstraat. Er worden jaarlijks 20 miljoen spijkerbroeken verkocht, hiervan wordt slechts 15 procent gerecycled. Bij andere materialen, zoals staal of glas, ligt het percentage een stuk hoger. Gerecycled spijkergoed kan gebruikt worden om nieuwe broeken van te maken. Ook kan het verwerkte textiel gebruikt worden in de papierindustrie.

Niet alle politici zijn even positief over dit idee. Zo vindt Remco Dijkstra (VVD-Kamerlid) statiegeld niet meer van deze tijd. Ook benoemt hij dat statiegeld innen een duur systeem is. Yasemin Cegerek (PvdA-Kamerlid) is een stuk positiever. Zij geeft aan dat de PvdA denkt dat een beloningssysteem goed kan werken. Een beloning stimuleert de consument. Wel is er een cultuuromslag nodig.