Wethouder Dronten legt oorzaken van problemen afvalcontainers uit

Inwoners van Dronten kunnen soms de ondergrondse afvalcontainers niet open krijgen met gebruik van hun afvalpas. Het roept veel vragen en ergernis op bij inwoners. Daarom heeft Tom van Amerongen, wethouder van gemeente Dronten, uitgelegd hoe dit kan gebeuren.

Verschillende oorzaken mogelijk
Als de containers niet opengaan kan dit drie oorzaken hebben: Het nachtslot, het systeem denkt dat de container vol is of er is een technische storing.
De ondergrondse containers zijn geopend van 7 uur ’s ochtends tot 11 uur ’s avonds. Dit is bij de containers nu niet aangegeven waardoor bewoners buiten deze tijden om niet weten dat de container gesloten is. De gemeente gaat ervoor zorgen dat er stickers met openingstijden op de containers komen.
De afvalcontainers hebben een automatisch systeem wat bijhoudt hoe vaak er afval ingeworpen wordt. Bij worp wordt er een gemiddelde hoeveelheid afval gerekend. Na een bepaald aantal inworpen gaat de container dan vanzelf op slot omdat het systeem schat dat hij vol is. Er gaat dan een melding naar de milieustraat dat het afval opgehaald moet worden. De afgelopen weken gingen veel inwoners hun afvalpas uittesten zonder er afval in te gooien. Hierdoor gaven veel containers aan vol te zitten terwijl dat ik werkelijkheid niet zo was.
Ook komen er soms technische storingen wanneer mensen te grote afvalstukken, zoals een douchestang of kartonnen dozen, in de containers proppen. “Het is belangrijk dat inwoners hun afval op de juiste wijze in de containers werpen om problemen te voorkomen”, laat Van Amerongen weten.