Plasticrecycling in Europa groeit snel

Voorzitter van de overkoepelende organisatie in de plasticverwerkingsbranche, Ton Hermans, laat weten dat de beschikbare capaciteit voor de recycling van polyethyleen in Europa aanzienlijk is toegenomen over de afgelopen paar jaar.

Snelle groei in heel Europa
Tussen 2015 en nu is de capaciteit voor de recycling van deze flexibele polyethyleen ( PE-LD, PE-LLD PE-MD en PE-HD ) toegenomen van 1,5 miljoen naar 2,3 miljoen ton per jaar. Naar verwachting zal dit percentage steeds verder stijgen tot 7,4 miljoen ton per jaar. “De recycling in de plasticverwerking is de afgelopen jaren sterk in ontwikkeling. We zijn op weg naar een circulaire kunststofsector”, aldus Hermans.
De cijfers zijn gebaseerd op 174 recyclingbedrijven in Europa. De landen die het beste scoren op dit gebied zijn Spanje, Duitsland, Italië, Polen en Frankrijk. Gezamenlijk leveren deze vijf landen tweederde van de totale capaciteit. Het plastic afval dat gerecycled wordt bij de bedrijven bestaat grotendeels uit commercieel- en retail afval (43%). Verder is het plastic afkomstig uit productie afval (23%), landbouwafval (17%) en huishoudelijk afval (13%).

Importverbod China
De toename van investeringen in plasticrecycling komt mede door het importverbod van China. China wil niet langer plastic afval vanuit Europa aannemen. Hiermee werd Europa gedwongen zelf naar oplossingen te zoeken voor het plastic afval wat een impuls gaf aan de recyclingcapaciteit. Nieuwe technieken en processen kwamen in razend tempo tot ontwikkeling waarmee plastic afval sneller en efficiënter kan worden gescheiden, gesorteerd en gewassen. Verwerkingsbedrijven lopen vast op de multilaagsmaterialen. Deze zijn niet recyclebaar. Er wordt daarom vanuit de branche gepleit voor meer gebruik van monomaterialen, oftewel flexibel polyethyleen, wat eenvoudig te recyclen is.