Beverwijk start programma 'Stop afvaldump'

In februari start de gemeente Beverwijk, in samenwerking met enkele andere partijen, een 4 maanden durend programma genaamd ‘Stop afvaldump’ om de dumping van grof vuil tegen te gaan in de wijk Meerestein-Noord. Het programma loopt in eerste instantie als een pilot. De wijk Meerestein-Noord is gekozen vanwege de veelvoorkomende afvaldump rondom ondergrondse containers. Bij een succesvol resultaat zal het programma ook in andere Beverwijkse wijken ingezet worden.

Herbruikbare goederen naar de kringloop
Concreet houdt het plan ‘Stof afvaldump’ in dat er elke vrijdag tussen 9 uur en 13 uur een busje van kringloop Noppes in de wijk Meerestein-Noord rondrijdt. Elk uur staat het busje op een andere plaats waar herbruikbare goederen gebracht kunnen worden. Elke bewoners die spullen brengt, krijgt hiervoor een kortingsbon van 20% te besteden bij Noppes Kringloop. Zo wil de gemeente inwoners bewust maken van het feit dat spullen herbruikbaar zijn als deze op de juiste wijze ingeleverd worden. Wanneer deze naast de container geplaatst worden, beschadigen ze waardoor ze geen tweede leven meer kunnen krijgen.

Het schema van de locaties van het busje is als volgt:
• 09.00u Hoek Bleriotlaan/Geyssendorfferlaan/Graaf de Lambertstraat·
• 10.00u Kingsford Smithstraat/Olieslagerslaan (bij de containers voor glas en papier)·
• 11:00u Olieslagerslaan (nabij de dubbele containerlocatie)·
• 12:00u Geyssendorfferlaan bij de glas en papiercontainer

Meer acties
Maar het busje is niet de enige actie van het plan van de gemeente. Op al het afval dat naast de containers gedumpt wordt, zal de gemeente een sticker plakken met daarop een informerende en activerende tekst. Ook wordt er op verschillende plaatsen in de wijk een opvallend bord geplaatst. Op deze punten kunnen bewoners hun grof vuil plaatsen indien zij een ophaalafspraak maken met HVC. Bovendien gaat de HVC het gedumpte afval op overige plaatsen niet meer opruimen om duidelijk te maken dat dit niet de bedoeling is.

Kosten voor inwoners gemeente
De gemeente hoopt afvaldumpingen te verminderen. Dit kost namelijk veel geld. Wanneer afval op een niet daarvoor bestemde plek is achtergelaten moet de gemeente HVC extra laten rijden om dit op te ruimen. Uiteindelijk levert die voor de inwoners van Beverwijk weer een hogere afvalstoffenheffing op waardoor alle inwoners er de dupe van worden.