Afvalbeleid LAP3 krijgt aangescherpte regels

In 2016 kwam er een nieuw plan met richtlijnen voor de omgang met afval bij verwerkingsbedrijven en in huishoudens onder de naam LAP 3. Het doel hiervan was om onze economie gehaal circulair te laten zijn in het jaar 2050.

Afval is een grondstof
De eerste target om te behalen is het verminderen van het gebruik van primaire grondstoffen met 50% in 2030 ten opzichte van de hoeveelheid die in 2016 gebruikt is. Primaire grondstoffen zijn grondstoffen voor de productie van nieuwe materialen die niet gerecycled zijn.
Door de verwerking van afval op zo’n manier te doen dat het zo min mogelijk waarde verliest, kunnen de stoffen uit dit ‘afval’ als nieuwe grondstof dienen. Voorheen hoefde een verwerkingsbedrijf afval niet verplicht te recyclen als de kosten hiervoor hoger lagen dan 175 euro per ton. Om de verspilling van waardevolle materialen tegen te gaan is deze grens verhoogd naar 205 euro per ton. Bedrijven zullen dus verplicht meer moeten investeren in recycling en hergebruik.

Duidelijk grenzen voor restafval
Ook de regels voor het scheiden van afval worden aangescherpt. Bij papier en karton geld dat er 0% bij het restafval belanden, voor grondafval is dit maximaal 200 kilo, bij kunststofbekers maximaal 500 stuks, voor houtafval is de grens 40 kilo en van autobanden mogen er maar 5 stuks bij het restafval belanden.