Europese Unie in onderhandeling over nieuwe wetgeving afvalbeleid

Al vanaf mei dit jaar zijn alle landen van de Europese Unie gezamenlijk in onderhandeling over het afvalbeleid van Europa. Begin 2018 zal er een officieel besluit genomen worden waarin de plannen en doelstellingen op dit gebied vastgelegd worden.

Bindende afspraken voor gehele EU
Enkele afspraken zijn al bindend gemaakt doordat het mereldeel van de Europese lidstaten en het Europees Parlement hiermee akkoord zijn gegaan. Zo moet de afvalberg verkleind worden en het algehele recyclingpercentage omhoog. Inhoudelijk willen de partijen dat over 12 jaar 70% van het verpakkingsafval hergebruikt moet worden, dat in 2035 minimaal 65% van het huishoudelijk afval hergebruikt wordt en dat nog maximaal 10% van al het afval op de stort belandt. Daarnaast moet biologische afbreekbaar afval in de gehele Europese Unie apart worden ingezameld en hierin moet de hoeveelheid voedselresten in 2050 gehalveerd zijn. De Europese Unie wil bereiken dat er in heel Europa een kringloopeconomie tot stand komt. Een belangrijk aandachtspunt is het tegengaan van de vorming van de plastic soep, een benaming voor de vervuiling door plastic afval in de zeeën en oceanen.

Nederland al goed op weg
Bas Eickhout, GroenLinks-Europarlementariër, had liever gezien dat Europa zichzelf meer ambiteuze doelstellingen zou opleggen. Toch is hij blij met de plannen. “De situatie zoals deze nu is, waarin we in een weggooimaatschappij leven en grondstoffen verspillen alsof ze niets waard zijn, moet stoppen. Het is fijn dat er nu eindelijk zeer duidelijke Europese wetgeving op dit gebied komt. Voor Nederland zullen de veranderingen minimaal zijn, aangezien wij het als land al erg goed doel op het gebied van afvalrecycling”, aldus Eickhout.