Schadelijk pvc in kunststof afval staat circulaire keten in de weg

Een onderzoeksrapport van universiteit Wageningen laat zien dat wij er in Nederland nog niet zo goed voor staan op het gebied van het recyclen van plastic verpakkingen. Er blijkt een derde van dit afval niet of nauwelijks recyclebaar te zijn. Dit komt onder andere doordat er nog vaak pvc-verpakkingen tussen het afval zitten. Pvc wordt al jaren niet meer geproduceerd aangezien het grote milieurisico’s met zicht meebrengt doordat het chloor en schadelijke weekmakers bevat. Bij verbranding komt dioxine vrij, een zeer giftige damp.

Samenwerken om pvc uit afval te verbannen
Koninklijke Vereniging voor Afval- en Reinigingsmanagement (NVRD), een brancheorganisatie voor afvalverwerkers, wil dat álle betrokken partijen in de kunststof keten gaan samenwerken. Alleen op die manier kan het recyclingpercentage verhoogd worden. De eerste stap moet zijn om pvc volledig te verbannen uit de keten. Producenten van kunststof moeten er veel meer op ingesteld raken om recyclebare producten op de markt te brengen. Een probleem is dat veel bedrijven goedkope producten importeren uit het buitenland, waar pvc nog wel gewoon geproduceerd mag worden.

Aandacht richten op begin van de keten
Ondanks de zorgwekkende resultaten uit het onderzoek kan Nederland toch trots zijn op de manier waarop zij werken aan het circulair maken van de kunststof keten. Nederland is één van de koplopers van Europa op dit gebied. Het onderzoek geeft de brancheorganisatie wel een nieuw inzicht. Naast de grote focus op het verbeteren van de afvalscheiding, moet er ook veel aandacht gaan naar de productie van de kunststoffen. Als het begin van de keten niet aangepakt wordt, blijft het probleem aan het eind van de keten bestaan.

Moeilijk recyclebare materialen
Sommige producten zijn beter recyclebaar dan andere. De doorzichtige PET-flessen, flacons van sauzen of shampoo flessen zijn zeer geschikt. Problematisch zijn de bakjes en schaaltjes waar supermarkten levensmiddelen als vlees, groente, kaas en druiven in verpakken en gekleurde PET-flessen. De bedrijven 4pet-holding in Duiven en Ioniqa in Eindhoven werken momenteel aan installaties die deze materialen wél kunnen sorteren en verwerken. Echter blijft de beste oplossing als producten hun verpakkingen gaan aanpassen.