Bijzondere innovaties op de Dutch Design week Eindhoven

Van 21 t/m 29 oktober was het Dutch Design week in Eindhoven. Ontwerpers lieten hier hun bijzondere en innovatieve recyclingprojecten zien aan het publiek. Hieronder enkele projecten die tentoongesteld werden.

Aandacht voor de kleuren van plastic afval
Ontwerpster Jessica den Hartog is een onderzoek gestart naar de recycling van verschillende kleuren plastic. Bij de recycling die nu wordt toegepast worden alle kleuren samengeperst, waardoor een grijze massa ontstaat. Dit vond Jessica zonde van de diversiteit en bovendien een beperking bij de productie van nieuwe producten. Zij heeft een massa plastic gesorteerd op kleur en gerecycled. Zij heeft hierbij 51 verschillende kleuren plastic tevoorschijn weten te halen.

Recyclingmachines bouwen via internet
Ontwerper Dave Hakkens heeft machines ontwikkeld om plastic eenvoudiger te recyclen. Zijn ontwerpen deelt hij door middel van filmpjes met de hele wereld via internet. Op zijn website laat hij ook ondernemers met elkaar in contact komen en geeft hij alle benodigde informatie en instructies om plastic te recyclen. Hij staat op de Dutch Design week met een volledig werkplaats, gebouwd in een oude zeecontainer. Hier geeft hij live demonstraties hoe hij met zijn machines nieuwe producten maakt van plastic afval.

Bioplastic gemaakt van bacteriƫn
Ontwerpster Nienke Hoogvliet laat op de Dutch Design week zien hoe zo een urn van bioplastic heeft gemaakt. Bioplastic is de milieuvriendelijke variant van plastic uit fossiele bronnen. Nienke heeft dit materiaal gemaakt van bacteriƫn die gebruikt worden bij de zuivering van afvalwater.