Helmondse ontwerper stimuleer plastic recycling via internet

De Helmondse ontwerper Dave Hakkens heeft een bijzonder project opgestart. Hij wil door middel van kunst het wereldwijde plastic afval probleem aanpakken. Hij heeft een netwerk van kleine gemeenschappen bij elkaar gekregen, welke hij middels filmpjes via internet instructies geeft voor het bouwen van recyclemachines. De ontwerper showt deze week zijn creaties op de Dutch Design week in Eindhoven.

Innovaties gratis wereldwijd beschikbaar
De reden dat plastic recycling nog veel te weinig gedaan wordt, is volgens Hakkens de extra moeite en kosten die hierbij komen kijken. Hij besloot daarom zelf actie te ondernemen. Zo bedacht hij een shredder, dit is een machine die plastic afval verkruimelt. Ook bedacht hij machines die vervolgens deze korrels verwarmen en vervormen.
De bouwtekeningen voor de machines en instructies voor gebruik geeft hij prijs in zijn filmpjes. De filmpjes zijn wereldwijd gratis te bekijken en zo simpel mogelijk gehouden, zodat iedereen de innovatie kan gebruiken om plastic recycling toe te passen. En het heeft succes. “Er zijn al ongeveer 200 plaatsen ter wereld waar de machines zijn nagebouwd en ingezet om plastic te recyclen”, aldus Hakkens. Om samenwerking tussen nabijgelegen plaatsen te stimuleren heeft de ondernemer op zijn website een kaart met daarop aangegeven welke plaatsen al werken met zijn innovaties.

Ontwikkelingslanden
De indeen van Hakkens worden voornamelijk veel ingezet in ontwikkelingslanden. In Indonesië komt bijvoorbeeld heel veel plastic afval binnen via de oceaan. Dit afval verschepen is erg duur, en door de machines is recycling nu een makkelijkere optie. Ook in Afrika komt recycling steeds meer op. Voor veel mensen levert plastic verzamelen en verwerken een inkomen op doordat mensen zelfgemaakte producten van dit gerecyclede materiaal lokaal kunnen verkopen.