Utrecht wil nieuwe wijze afvalinzameling doorvoeren

De nieuwe plannen rondom de afvalinzameling van gemeente Utrecht zorgt voor veel ophef en discussie. Dit geeft vertraging van de invoer van de plannen in sommige wijken.

Drie bakken aan huis, of naar de ondergrondse container
Utrecht wil stoppen met het huis-aan-huis inzamelen van vuilniszakken en kliko’s. In plaats hiervan wil de gemeente ruim 1600 ondergrondse containers verspreid door de stad plaatsen. Bewoners die wel een container aan huis willen, krijgen er gelijk drie: Voor papier, GFT-afval en plastic, blik en verpakkingen. Veel huishoudens hebben echter geen plek voor de afvalbakken en zullen gebruik moeten maken van de ondergrondse containers. Bewoners hebben hier bezwaar tegen gemaakt. Zij zijn bang voor rondslingert afval in de wijk en vuilniszakken die naast de containers gezet gaan worden.
De gemeente denk echter niet dat dit probleem zal voordoen. De containers krijgen een speciale sensor die automatisch aangeeft als de container bijna vol is. Echter zal het plaatsen van alle containers nog veel tijd gaan kosten. De verwachting is dat in 2021 in de gehele stad de nieuwe wijze van afvalinzameling is ingevoerd.