Eerste gerecyclede betonnen tegel in gemeente Duiven

Tijdens een persbijeenkomst heeft de gemeente Duiven de eerste gerecyclede betonnen tegel geshowd. Deze tegel is geheel gemaakt van hergebruikt huishoudelijk restafval uit de gemeente.

Van afval naar grondstof
De tegel is gemaakt door betonbedrijf De Hamer, afval- en energiebedrijf AVR en Mineralz (dochteronderneming van Renewi). Deze drie partijen hebben na een vijf jaar durend onderzoek een manier gevonden om van de minerale resten uit bodemassen van de afvalverbranding door mideel van een wasproces een geschikte stof te maken voor de productie van beton. De verkregen stof, Forz, is een duurzame vervanger voor zand en grind.

Stap dichter bij recyclingdoelstellingen
In de tegel van gemeente Duiven is minimaal 15% van het zand en grind vervangen door de stof Forz. Het steven is om dit te verhogen naar ten minste 30%. De duurzame tegel is heeft een even goede kwaliteit als die van ‘normaal’ beton en voldoen aan de Komo en Besluit bodemkwaliteit. Ook zijn de prijzen van de tegels gelijkwaardig. Door deze nieuwe toepassing kunnen gemeentes weer een stap dichter bij de recycledoelstellingen komen om een circulaire economie te verkrijgen.
Gemeente Duiven wil haar inwoners, door het plaatsen van deze tegel, meer bewust maken van duurzaamheid. Gemeente Leusden en Soest hebben ook hun interesse in de duurzame tegel geuit.