Finalisten van De Gouden Kiem Award

De Gouden Kiem Award is een award die ieder jaar wordt uitgereikt voor bijzondere start-ups in de chemie door NWO Chemische Wetenschappen, de Topsector Chemie en InnovatieLink. De winnaar ontvangt 25 duizend euro voor onderzoek, publiciteit en coaching. Op 7 december zal de prijs uitgereikt worden op de grootste wetenschappelijke chemieconferentie in nederland, namelijk de Chains.

Een paar dagen geleden zijn er 3 finalisten bekend gemaakt. De eerste finalist is Tusti. Zij zetten vet afvalplastic om in schone snippers op een plantaardige wijze. De tweede finalist is Relay. Zij maken van afval-polyamide voor 3D-printing weer printbaar materiaal. de laatste finalist is Sealeau. Ze reinigen zout afvalwater van de industrie.

Tusti heeft een wastrommel ontwikkelt waarbij vette kunststoffen met een plantaardig middel schoon kunnen worden op een betaalbare en natuurlijke manier. Onder vet afval vallen onder andere kaasverpakkingen en lege margarinekuipjes. Tot nu toe kan deze afvalstroom alleen met chemicaliƫn en stroom worden verwerkt.

Relay maakt onbruikbaar 3D-poeder weer als nieuw. Dit is een toonbeeld van circulariteit en kostenbesparing. Industriƫle 3D printers gebruiken namelijk maar 10% van het kunststofpoeder. De rest is afval, maar Relay heeft een manier ontwikkeld om hiervan weer printbaar poeder te maken gecontroleerd door een kwaliteitscontrolesysteem.

Sealeau heeft een systeem ontwikkeld waardoor zout industrieel afvalwater schoon water en mineralen kan terugwinnen. Ze hebben dit ontwikkeld vanuit het idee van een circulaire economie en door het tekort aan water en grondstoffen. Momenteel wordt er nog veel zout afvalwater op het oppervlaktewater, op het riool en in de zee geloost.