Kunststofinzameling en -recycling blijft toch belangrijk

Hoewel vorige week op veel plekken in het nieuws kwam dat de afvalrecycling in Nederland geen bijdrage levert aan milieuverbetering, blijkt dit nu toch anders te liggen. Althans dit beweren brancheorganisatie Vereniging Afvalbedrijven, de NVRD en het afvalfondsverpakkingen. Binnen deze drie organisaties zijn zowel private als publieke afvalbedrijven en de verpakkingsindustrie vertegenwoordigd. Zij zeggen dat het wel zinvol is door te gaan met de gescheiden inzameling en recycling van plastics.

De organisaties geven toe dat deze afvalbranche uitdagingen met zich meebrengt en dat een wijziging in het systeem nodig is om er milieuwinst uit te kunnen halen.

De laatste jaren is de hoeveelheid kunststof die gescheiden wordt ingezameld flink toegenomen. Veel gemeenten zijn actief bezig de scheidingspercentages te verbeteren. Dit komt voort uit het overheidsprogramma ‘Circulaire Economie’, wat als doel heeft in heel Nederland zoveel mogelijk afvalstoffen om te zetten naar nieuwe grondstoffen.
Het probleem in de kunststofrecycling is dat een deel van het kunststofafval bestaat uit een mengsel van verschillende kunststofsoorten. Dit maakt de recycling niet alleen moeilijker, maar ook duurder. Volgens de organisaties moet er daarom een betere samenwerking komen van verschillende componenten in de kunststofketen. De kunststoffen die op de markt gebracht worden moeten beter recyclebaar zijn. De gemeentes moeten ervoor zorgen dat de kunststoffen zuiver ingezameld worden. Sorteerbedrijven op hun beurt, moeten ervoor zorgen dat de kunststoffen zorgvuldig van elkaar gescheiden worden. En producenten kunnen dan meer gerecyclede kunststoffen in hun producten verwerken. Als deze gehele keten goed op elkaar afgestemd is kan er zeker milieuwinst behaald worden. Dit is niet van de ene op de andere dag bereikt en het is zeker een uitdaging, maar het is wel haalbaar volgens de bedrijven.

De bedrijven zijn dan ook boos dat er geroepen wordt dat plastic inzamelen geen zin heeft. Dit belemmert de vooruitgang. We moeten ons richten op de toekomst, vinden ze.