Inwoners gemeente Dronten krijgen nieuwe afvalpas

Gemeente Dronten heeft verschillende nieuwe ondergrondse afvalcontainers voor restafval geplaatst in de stad. Deze containers zullen vanaf 1 oktober aanstaande in gebruik genomen worden maar zullen alleen toegankelijk zijn voor inwoners met een afvalpas. Hoewel deze maatregel in gemeente Arnhem destijds voor enige ophef heeft gezorgd, verwacht gemeente Dronten geen problemen.

Veranderingen door nieuwe pas
De huidige milieupas waarover Drontenaren beschikken, zal worden vervangen door een nieuwe afvalpas met chip. Deze verleent de inwoners toegang tot de ondergrondse containers en de milieustraat. De reden van de invoer van de nieuwe pas is omdat de gemeente oneigenlijk gebruik tegen wil gaan door mensen uit andere gemeentes. Op de pas worden geen gegevens bijgehouden over hoeveel afval per inwoner gestort wordt, maar wel het hoe vaak er afval wordt ingeworpen. Zo kan de gemeente bijhouden wanneer het tijd is om de afvalcontainer te legen. Dit maakt het oneigenlijk gebruik opsporen wel moeilijker voor de gemeente maar geeft inwoners wel meer privacy.
Het systeem op de milieustraat blijft verder hetzelfde. Op de pas wordt bijgehouden hoe vaak een inwoner de milieustraat bezoekt en de hoeveelheid voor het gratis te brengen afval wordt bijgehouden, wat 300 kilo per jaar mag zijn.