Grootschalige, landelijke actie om gebruik biotonne in Duitsland te vergroten

In Duitsland beland nog altijd ruim 50% composteerbaar bioafval bij het gewone restafval. Dit betekent dat er jaarlijks 6,5 miljoen ton bioafval niet op de juiste manier verwerkt kan worden. Bioafval moet in Duitsland ingeleverd worden in de speciale ‘biotonne’, maar slechts 4,5 miljoen ton per jaar beland ook daadwerkelijk in deze bak. Er valt dus nog veel winst te behalen.

Bewustwording van de waarde van compost
Naar aanleiding van deze gegevens hebben de partijen 'Naturschutzbund' (NABU), supermarktketen REWE en de stad Keulen de actie ‘Biotonne Deutschland’ opgezet. De actie behoord nu al bij één van de grootste campagnes op het gebied van afval en recycling in Duitsland. Vele milieuministeries, afvalverwerkingsverenigingen en Duitse districten, steden en gemeentes werken mee aan dit initiatief.
De actie heeft als doel mensen bewust te maken van de waarde van compost, om zo de hoeveelheid bruikbaar bioafval te vergroten. Er worden diverse informatiestands geplaats in ruim 2000 REWE-filialen. Ook posters en beeldschermen wordt gedemonstreerd welk afval bij het restafval mag en welk afval in de biotonne moet. Ook het effect op het milieu wordt hierbij uitgelegd. Ook zullen afvaladviseurs van gemeentes en afvalsorteercentra de inwoners van Duitsland van informatie voorzien door informatiebijeenkomsten te organiseren. Ook op de websites van de deelnemende partijen is veel informatie over de juiste afvalscheiding te vinden. De actie loopt tot 4 november dit jaar.