Luierrecycling blijkt negatieve effecten op milieu te hebben

De Gelderse afvalenergiecentrale ARN blijkt een zeer negatief effect op het milieu te hebben. Dit is te wijten aan het luierrecyclingproject van het bedrijf. De klimaatdoelstellingen van Gelderland lijken op deze manier alleen maar minder haalbaar te worden.

Van luier naar biogas
Er zijn al eerder projecten geweest voor luierrecycling, die stuk voor stuk niet bleken te werken. Nu heeft de afvalenergiecentrale ARN een nieuwe initiatief opgezet om het circulair maken van de afvalverwerking na te streven. Inwoners kunnen kun gebruikte luiers en incontinentiematerialen inleveren voor recycling. Dit zou het recyclingpercentage met 5% verhogen, volgens ARN. De ingeleverde materialen zouden omgezet worden tot papierpulp, kunststof en biogas. Met het biogas is dan ook weer groene energie op te wekken.
En onderdeel van het proces is dat een vat vol met luiers en incontinentiematerialen onder hoge druk (40 bar) en bij een temperatuur van 250 graden enkele minuten wordt geperst. Door de hitte worden medicijnresten afgebroken. Dit proces blijkt echter uitermate schadelijk voor het milieu. Er is namelijk een grote hoeveelheid restwarmte nodig om een zeer kleine hoeveelheid biogas te verkrijgen, waar automatisch ook veel C0-2 uitstoot bij vrijkomt. Het is nog onduidelijk of het project van start zal gaan.