Kantoren als Grondstoffendepot

De Economic Board Utrecht (EBU) is bezig met een initiatief om ervoor te zorgen dat het afval wat in kantoren wordt geproduceerd geld gaat opleveren. Marktpartijen worden gevraagd om mee te denken.

Het EBU is van mening dat afval geld kan opleveren, in plaats van dat het een kostenpost is. Hiernaast kan een andere organisatie ook zorgen voor een vermindering van grondstoffenverbruik en CO2-uitstoot. Als afval op een efficiënte manier wordt omgezet in nieuwe producten wordt een kantoor een grondstoffendepot. Dit levert geld op.

Het EBU is opzoek naar marktpartijen die het initiatief 'Kantoren als Grondstoffendepot' kunnen helpen. Er moeten samenwerkingsverbanden worden gecreëerd die de schoonmaak- en afvalketen beter kunnen inrichten en afval goed kunnen verwerken. Er is nog geen aanpak die integraal genoeg is. Nu is er slechts een oplossing voor een gedeelte van het afvalmanagement.

In Utrecht zitten veel winkels, kantoren en detailhandel. Dit maakt afvalvrije kantoren een belangrijk thema in de circulaire economie in de regio. In 2018 hoop het EBU vijftig kantoren te kunnen inrichten als grondstoffendepot. In 2020 moet dit de standaard worden.