Nieuwe WEEE richtlijn van kracht geworden

Het tien jaar oude Waste from Electrical and Electronic Equipment (WEEE) Device is aangescherpt. De nieuwe richtlijn is afgelopen maandag ingegaan. De Europese Commissie heeft als doelstelling om 85 procent van het elelktronisch afval in 2020 te recyclen. In de nieuwe richtlijn moeten nationale regeringen onder andere informatie verstrekken over waar zij goederen kunnen recyclen en het toezicht op de (illegale) export van tweedehands onderdelen verbeteren.

Hoewel de recycling van elektronisch afval in Europa nog steeds toeneemt wordt ook een groot deel gedumpt op stortplaatsen in ontwikkelingslanden. De Europese Commissie hoopt dat de nieuwe richtlijnen er voor zullen zorgen dat vijf keer zo veel elektronisch afval ingezameld en hergebruikt zal worden. “De huidige doelstelling staat op 4 kilo WEEE per hoofd van de bevolking. Dat is zo’n 2 miljoen ton per jaar”, zei de Commissie in een verklaring. “In 2020 zal het volume WEEE zijn toegenomen tot 12 miljoen ton. Dat komt neer op 20 kg per persoon per jaar.“

Nederland
In Nederland wordt 2x zoveel ingezameld als het Europees gemiddelde, namelijk 8 kilo WEEE per persoon. Het betreft echter slechts 40 procent van het totale volume aan Nederlands WEEE. “We moeten dus meer dan twee keer zo veel gaan inzamelen en dat kan nog wel eens lastig worden”, vertelt Ted van Hintum van Wecycle, de stichting die de Nederlandse inzameling van elektronisch afval verzorgt. De consumenten zullen bewuster om moeten gaan met elektronisch afval en dit afval inleveren op 1 van de inzamelpunten.

Milieugroeperingen vinden de nieuwe richtlijn niet ver genoeg gaan. De Europese Commissie geeft Europese lidstaten tot februari 2014 de tijd om de nieuwe richtlijnen op te nemen in hun nationale wetgeving. Nieuwe lidstaten hebben zelfs tot 2015 de tijd.

Meer weten over WEEE recycling? Kijk dan hier