Nieuwe techniek maakt afvalverwerking duurzamer

Eén van de dingen die bij het afvalverwerken altijd een punt van verbetering blijft, is wat we moeten doen met de kleinste restjes waar niets mee gedaan kan worden. Een nieuwe techniek moet daar verandering in gaan brengen.

TU Delft en Redox Waste Recycling hebben in samenwerking met een Europees consortium een nieuwe techniek ontwikkeld om plastic afval te scheiden. Het systeem gaat zich richten op wat er overblijft na het aanvankelijke afvalverwerkingsproces. Van al het afval dat wordt opgehaald, wordt het meeste verbrand maar 20 procent blijft als rest achter. Dat zijn vaak de kleinste deeltjes van het afval, en die blijven over als bodemassen. Bodemas wordt gebruikt als onderlaag voor wegen, of verwerkt in stoeptegels of beton. Maar de makers van deze techniek denken dat dat efficiënter kan.

Werking van het systeem
Het ontwerp komt van de TU Delft en het Rotterdamse bedrijf Inashco. Samen noemden ze hun uitvinding de Advanced Dry Recovery (ADR). De ADR is een systeem waarmee de bodemassen op een duurzame en efficiënte manier wordt gerecycled. Het proces werkt als volgt:
-Van al het opgehaalde afval wordt zo’n 80 procent gerecycled. 20 procent blijft over.
-Die 20 procent restafval wordt eerst gewassen. Er blijft dan een zwarte pulp over.
-Het systeem filtert eerst al het zand en de grint uit het restafval. Er blijft dan een mix over van mineralen en metalen.
Dit proces is milieuvriendelijk en gaat “op een 100 procent duurzame manier,” volgens Rogier van de Weijer van Inashco. “Er worden geen chemische processen bij gebruikt.”

Maar dan wordt de nieuwe techniek met de magneten ingezet. De mix van mineralen en metalen gaat door een ander systeem: De Eddy Current Separator. Die bevat een grote magneet die eerst alle ferro-materialen uit de mix 'trekt'. Er blijven dan alleen nog de mineralen en allerlei non-ferro-materialen over in de mix. Dit gaat op een lopende band langs nog een magneet. “Non-ferro-materialen hebben een magnetische werking. Aan het eind van de lopende band vallen de mineralen naar beneden in een bak, maar de non-ferro’s worden door de magnetische werking een stuk verder geslingerd,” aldus Van de Weijer. Deze manier van recyclen heet ‘urban mining’, legt Van de Weijer uit. “Het gaat om complete recycling. Van huisafval terug naar producten. Op die manier gaat er een stuk minder verloren in het recycleproces, dat is dus veel milieuvriendelijker.” De duurzaamheid is een sector die heel veel aandacht van de politiek krijgt. “Je krijgt er precies uit wat je er in stopt. Dus het hele proces is niet alleen duurzaam, maar levert voor bedrijven ook nog eens geld op. Nu moeten bedrijven nog geld toegeven om hun bodemassen weg te geven, maar met dit systeem kunnen ze er juist geld voor krijgen.” Vooral de opbrengst van koper levert veel geld op.