Nieuwe printplaat te recyclen met heet water

Onderzoekers van het National Physical Laboratory (NPL) in Engeland hebben een printplaat ontwikkeld die in heet water uit elkaar valt. Dit zou de recycling van elektronisch afval, zogenaamd e-waste, eenvoudiger maken. De nieuwe printplaat bestaat uit ‘afritsbare polymere lagen’. Deze lagen zijn bestand tegen de warmte die ontstaat bij normaal gebruik, maar vallen uit elkaar wanneer ze in aanraking komen met heet water. De componenten van de printplaten kunnen dan simpelweg worden afgeschraapt. Doordat de componenten heel blijven kunnen die opnieuw worden gebruikt. De huidige recyclingsmethoden richten zich op het hergebruik van de metalen in de componenten.

De electronicaproducenten hoeven geen grote veranderingen in hun productieproces toe te passen, want de technologie is gewoon toepasbaar op de componenten die ook nu in printplaten worden gebruikt. Uit laboratoriumtests is gebleken dat met de nieuwe technologie wel 90 procent van het originele printplaat gered kan worden. Een flinke vooruitgang, want volgens het NPL kan in bestaande borden slechts 2 procent hergebruikt worden.

De innovatieve technologie is ontwikkeld als onderdeel van het Britse ReUSE project (Reuseable, Unzippable, Sustainable Electronics) in samenwerking met technologiebedrijven In2Tec en Gwent Electronic Materials.

Klik hier voor een filmpje over dit proces