Nieuwe economieën produceren veel elektronisch afval

De hoeveelheid afval van televisies, mobiele telefoons en ander elektronische producten is in China en andere opkomende economieën groter dan in westerse landen. Dit is gebleken uit een onderzoek alliantie die door de Verenigde Naties wordt gesteund.

In dit rapport is voor het eerst het elektronisch afval per land in kaart heeft gebracht. De onderzoekers van het Solving the E-Waste Problem (StEP) wezen er daarbij op dat de Verenigde Staten, de Europese Unie, Japan en Australië al rond 2012 werden gepasseerd. StEP bestaat uit onderzoekers van onder meer VN-organisaties, overheden en wetenschappers.

Steeds meer afval
In het jaar 2012 produceerde het westen zo'n 23,5 miljoen ton aan elektronisch afval, en alle andere landen 25,4 miljoen ton. Het totale gewicht van elektronisch afval in de wereld zal tot in het jaar 2017 gestegen zijn tot 65,4 miljoen ton, van 48,9 miljoen ton in 2012. De grootte van deze berg koelkasten, vriezers, computers en andere producten met een snoer of batterij is dan vergelijkbaar met elf Piramiden van Gizeh of tweehonderd Empire State Buildings. Het grootste deel van deze enorme afvalgroei komt volgens StEP op het conto van opkomende markten.