Nieuw afvalplan Barendrecht nog niet gekozen

De gemeente Barendracht heeft gister, 23 september, het plan ‘Afval loont’, van de agenda geschrapt. Het idee van de plan was om op een geheel nieuwe manier afval te gaan scheiden binnen de gemeente.

Wethouder Dirk Vermaat heeft het plan op verzoek van VVD, EVB en D66 afgewezen tijdens de gemeenteraadsvergadering. Groot kritiekpunt van deze partijen is de onduidelijkheid over de financiering. Daarnaast heeft zich deze week een partij gemeld die waarschijnlijk een alternatief plan kan bieden.

Afval loont
Het plan ‘Afval loont’ zou ervoor moeten zorgen dat er meer afval gescheiden wordt ingezameld. In Barendrecht ligt het afvalscheidingpercentage onder het landelijk gemiddelde. Het idee was om bewoners te betalen voor het inleveren van afval.
Ook onderdeel van dit plan was dat de gemeente zou stoppen met het gescheiden inzamelen van kunststof en dat verenigingen stoppen met het inzamelen van oud papier. De inwoners van Barendracht zouden dit dan zelf naar één van de vestigingen van 'Afval loont' brengen.

Retourette
Binnen de gemeenteraad waren bij de desbetreffende partijen al langere tijd twijfels over dit plan. Maar er was echter geen alternatief voorhanden. Totdat Retourette zich deze week bij de gemeenteraad meldde. Dit inzamelsysteem van restafval heeft al eerder gewerkt bij de supermarktketen Jumbo, toentertijd Super aan het Onderlangs. Retourette heeft het systeem in de jaren steeds verder ontwikkeld.
Retourette wil geen geld geven aan mensen die het afval brengen, maar keert 15 procent van de opbrengst uit aan plaatselijke goede doelen.

De raadscommissie zal uiteindelijk de definitieve beslissing nemen welk plan zal worden uitgevoerd binnen de gemeente, ‘Afval loont’ of Retourette.