Nederland neemt toppositie in Europa in

Het Europees Milieuagentschap (EMA) meldt dat Nederland een goede positie inneemt als het aankomt op het recyclen van afval. Slechts vijf landen recyclen meer dan de helft van hun afval, waaronder Nederland.

Oostenrijk, Duitsland en Belgiƫ 'winnen' het van Nederland. Hier wordt nog meer afval hergebruikt, gecomposteerd of verbrand in een energiecentrale. Een Europese norm heeft tot doel gesteld dat in 2020 tenminste 50% van het afval wordt hergebruikt. In 2010 heeft Nederland hier met 51% reeds aan voldaan. Dit is een stijging van 6% ten opzichte van 2001 toen wij 45% van het afval hergebruiken.
Nederland heeft meer maatregelen genomen om de recycling te stimuleren. Zo wordt de verantwoordelijkheid over het afval bij de producenten van de producten neergelegd. Tevens wordt er belasting geheven op afval en zijn er in diverse gemeenten al projecten waarbij de burger betaalt voor het afvoeren van zijn afval per kilogram of per lediging. Dit heet DIFTAR, gedifferentieerd tarief, en is in de meeste gemeenten een groot succes.

De uiteindelijke doelstelling is om 65% van al ons afval te recyclen.