Milieustraat gemeente De Wolden wordt aangepast

Het college van burgemeesters en wethouders van Zuidwolde wil het brengen van meer afvalsoorten gratis maken op de milieustraat aan de Nijverheidsweg. Onlangs is tuinafval kosteloos geworden en nu wil de gemeente dat inwoners voor onder andere asbestplaten en piepschuim ook geen geld meer hoeven te betalen. De gemeente wil dat de inwoners met deze ‘gewenste afvalsoorten’ eenvoudiger naar de milieustraat kunnen komen.

Inkomsten via andere wegen
Wanneer de gemeenteraad instemt met het plan dan zullen van het jaar 2016 13 afvalsoorten gratis naar de milieustraat kunnen worden gebracht. Naast de drie eerder genoemde afvalsoorten kunnen inwoners ook met kca, tl-buizen, frituurolie en –ver, autobanden, brandblussers/gasflessen, afgewerkte olie, elektrische apparaten, accu’s, vlak glas en oud ijzer.
Hoewel het brengen van asbest wellicht gratis wordt zullen de regels blijven gelden. Er moet altijd vooraf een aanvraag worden ingediend, het materiaal moet goed verpakt zijn en maximaal 35 vierkante meter.
Het college ziet wel in dat het geld ergens anders vandaan moet komen als de genoemde afvalstromen gratis worden. Daarom wordt het tarief van grof afval verhoogd naar 10 euro voor twee kubieke meter en voor enkel kubieke meter meer nog 10 euro extra. Een kubieke meter afval is een flinke aanhangwagen vol. Naast grof aval moet er ook nog gewoon betaald worden voor puin, afvalhout, gips, harde kunststoffen, tuinmeubels, landbouwfolie, dakleer en restafval.

Andere verbetering milieustraat
Naast veranderingen in de prijzen wordt de gemeente binnenkort ook moderner en uitgebreider gemaakt. De milieustraat is al weer twintig jaar oud en gebouwd in een tijd toen Zuidwolde maar 10.000 inwoners had. Dit zijn er ondertussen 24.000 geworden in de gehele gemeente De Wolden. Daarbij is de afvalscheiding toegenomen waardoor het afval in meer verschillende fractie moet worden verwerkt. Dit levert langere wachttijden en ruimtegebrek op het terrein van de milieustraat op. De inwoners van de gemeente klagen over de dienstverlening en de gemeente kan niet anders dan hen gelijk geven. Het terrein wordt vergroot met de gemeentewerkplaats van Zuidwolde erbij. De plannen worden nu voorbereid en in de zomer van 2016 bekend gemaakt.