Meer recycling bouw- en sloopafval in Midden- en Oost-Europa

De recycling van bouw- en sloopafval in Midden- en Oost-Europa begint steeds meer op gang te komen. Dit is een positief gevolg van de aantrekkende economie in Europa en de doelstellingen vanuit Brussel.

EU-richtlijnen
Dit de conclusie na een analyse van het onderzoeksbureau Frost & Sullivan. In onze kant van Europa neemt het aantal tenders voor de bouw, zoals infrastructuur, sterk toe. Het gevolg hiervan is dat wij met steeds grotere hoeveelheden bouw- en sloopafval zitten.
Tegelijkertijd zijn EU-lidstaten aan de andere kant van Europa bezig de industrie naar de EU-richtlijnen te vormen. Deze richtlijnen moeten ervoor zorgen dat in 2020 70 procent van al het bouw- en sloopafval gerecycled wordt.

Afname afvalstort
Frost & Sullivan verwacht dat tot het jaar 2020 er een jaarlijkse groei van 10 procent van de recyclingmarkt in Midden- en Oost-Europa zal optreden. Vooral in Oost-Europa verdwijnt veel Bouw- en sloopafval naar de stort omdat recycling niet rendabel genoeg is. Maar de veranderingen zijn steeds meer zichtbaar. De landen in deze regio voeren nu stortbeperkingen in én het aantal stortplaatsen en hun capaciteit is de laatste jaren afgenomen.

Aandachtspunt
Frost & Sullivan heeft toch nog een punt van zorg geplaatst bij de kansen die de genoemde ontwikkelingen bieden. Ondanks sterke steun vanuit Europa om recycling van bouw- en sloopafval uit te breiden, is de interpretatie van EU-richtlijnen niet in alle landen hetzelfde en ontwikkeld zich daardoor ook op andere wijze. Dit zou kunnen leiden tot veranderde dynamiek en kansen voor het bedrijfsleven.