Maatregel om voedselverspilling te verminderen

De European Former Foodstuff Processors Association (EFFPA) heeft laten weten dat zij vinden dat resten van de voedingsmiddelenindustrie tegenwoordig niet meer kunnen worden gezien als afval. Dit op basis van de Communication on the Circular Economy van de Europese Commissie. Dit is een nieuwe wettelijke basis als maatregel om de verspilling van voedsel te verminderen.
Het belangrijkste punt uit het rapport van de Europese Commissie vind EFFPA dat alle voedingsmiddelen, dus ook de afvalresten, in de keten moeten blijven. De food- en feed-keten zoals die heet.
Bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie krijgen regelmatig controle-instanties op bezoek die kijken welke producten als afvalmaterialen de deur uitgaan. EFFPA denkt dat de nieuwe aanpak zal bijdragen aan een uitbreiding van de voedingsresten-verwerkingssector. Momenteel wordt er jaarlijks ongeveer 2,3 miljoen ton afval uit de voedingsmiddelenindustrie verwerkt tot diervoer in de EU-landen lid van de EFFPA. De organisatie hoopt dat de voedselverspilling in Europa verder wordt teruggedrongen.