KLM Catering Service verduurzaamt werkwijze

Afgelopen vrijdag, 27 november, was manager director van KLM Catering Services Jacques Blaauw te gast bij DuurzaamBV Radio. Hij vertelde over de verduurzaming van het recyclingsysteem van de KLM-catering.

Maatregelen voor minder afval
De Catering Services van de Nederlandse vliegtuigmaatschappij, KCS, serveert per dag ongeveer 55.000 maaltijden. De diverse stappen die nodig zijn het systeem te laten verlopen worden automatisch uitgevoerd door robots. Maar KCS wil de werkwijze van de Lean-productiefilosofie gaan inzetten om het proces duurzamer te maken. Dit houdt in zo min mogelijk verspillen door de voorraad te beperken, de productieketen vereenvoudigen en de leveringen exact berekenen. Daarnaast wil KCS de behoefte aan drankjes van haar klanten zo nauwkeurig mogelijk bepalen. Uiteindelijk moet dit ervoor gaan zorgen dat er minder afval geproduceerd wordt en er minder gewicht het vliegtuig in gaat.

KCS wil besteed al veel aandacht aan het scheiden en recyclen van afval. De dagelijkse hoeveelheid afval is al met zes ton vermindert tot 24 ton. Zo heeft KCS van de afvalstromen aluminium, piepschuim, blik, karton, plasticfolie en glas een bron van inkomsten weten te maken door middel van recycling.