Kinderspeelgoed Loombandjes veroorzaken milieuprobleem

De nieuwe rage op het gebied van kinderspeelgoed, de loombandjes, leveren volgens milieudeskundigen een rampzalig probleem op voor het milieu. Het plastic waarvan de leuk gekleurde elastiekjes zijn gemaakt is niet afbreekbaar of recyclebaar.

Tikkende tijdbom
Bijna alle kinderen zie je de laatste tijd enthousiast met de loombandjes spelen. Er zijn al miljoenen plastic elastiekjes over de toonbank gevlogen, niet alleen in Nederland maar door heel Europa. Maar onlangs hebben experts van WasteConnect, een Britse deskundigheidsorganisatie op recyclinggebied, een zorgwekkende uitspraak gedaan. De organisatie noemt het populaire speelgoed rampzalig voor het milieu. "We zijn bezorgd, omdat het plastic niet afbreekbaar is. Wanneer deze enorme loom-gekte over is, komt al dit plastic in het gewone afval terecht", laat Zoe Heath, woordvoerder van de organisatie, vanuit Engeland weten. "Op dit moment is het plastic van de elastiekjes niet recyclebaar. We denken dat er gekeken moet worden of de bandjes opnieuw gebruikt kunnen worden voordat ze in de prullenbak belanden. Bijvoorbeeld door inzameling. Gebruikers zullen zich ook bewust moeten worden van het materiaal dat ze gebruiken." Volgens een Britse krant zouden de elastiekjes zelfs een 'een ecologische tikkende tijdbom' vormen.

Ook de Nederlandse coalitie van milieuorganisaties zoals Greenpeace en Milieudefensie, Recycling Netwerk, is niet blij met deze zoveelste rage van plastic spul wat massaal ingekocht wordt en enkele tijd later weer wordt weggegooid. "Het is kwalijk dat het zwerfafval kan worden, het zijn allemaal kleine stukjes plastic, die mogelijk weer in de zee terechtkomen en een bijdrage vormen aan de plastic soep" aldus Robbert van Duin, voorzitter en tevens millieudeskundige. "Ook de toegevoegde kleurstoffen zijn een probleem."

Onder controle
Toch wil Van Duin de impact van de loombandjes op het milieuprobleem ook niet groter maken dan het is. "Het zwerfafval van plastic flesjes is nog altijd vele malen groter. Alleen komen loombandjes eerder in de magen van dieren terecht." WasteConnect waarschuwt hier ook voor. Als katten of honden de bandjes inslikken is er kans op verstikkingsgevaar.
Ook afvaldeskundige Jeroen Dagevos van stichting De Noordzee relativeert de paniek kreten van de milieuorganisaties. Hij verzamelde de afgelopen dagen tijdens zijn werk voor de Boskalis Beach Cleanup Tour zeker duizend kilo afval langs de Nederlandse kust. "Het ging vooral om plastic. Wat kinderen weggooien aan afval van snoepgoed en drinken is meer dan de loom bandjes!" Tot op heden is er ook nog geen afval van loombandjes teruggevonden in de zee. Dit kan natuurlijk nog wel gaan veranderen als de rage straks over is en alle bandjes massaal worden weggegooid. Maar voor nu lijkt het probleem dus nog onder controle. "Het is vooral zonde van de grondstoffen die ervoor gebruikt worden." aldus Dagevos.