Kerstbomen inleveren of verbranden

6 januari werden, zoals volgens de traditie gebruikelijk is, kerstbomen verbrand in Dorst, Oosteind en Den Hout.
"Wat een mega groot kampvuur", zegt een meisje tegen haar vader terwijl ze staan te kijken.

Geen verbranding, wel naar de milieustraat
Maar niet alle plaatsen in Nederland hebben nog een kerstverbranding.
In Oosterhout kunnen mensen hun boom tot en met 11 januari inleveren bij de gemeentelijke milieustraat. Want het blijft belangrijk om het groenafval in te leveren. Oosterhout houdt al jaren geen kerstboomverbrandingen meer. Frank Lambregts, woordvoerder van de gemeente legt uit: "Het leefde in Oosterhout niet meer. In tegenstelling tot de kerkdorpen, daar is het nog steeds een schone traditie."

Grote belangstelling
Dit zie bijvoorbeeld zeker terug in Oosteind, waar tientallen mensen zich rond half zeven 's avonds verzamelen bij het terrein van de voetbalvereniging. Vol spanning kijkt iedereen toe hoe de brandweermannen benzine over de stapel kerstbomen gooit om alles vervolgens in vuur en vlam te zetten.

Vooral voor de kinderen is dit elk jaar een bijzondere gebeurtenis. De 11-jarige Jordi is op een voetbaldoel geklommen. "Dan kan ik het tenminste goed zien", verteld hij. "Het is voor mij de eerste keer, ik vind het best een beetje spannend!" Fleur, 9 jaar, is met name benieuwd naar de prijsuitreiking. Elk jaar krijgen de inwoners voor iedere ingeleverde boom een lot voor de prijstrekking. "En nu hopen dat ik iets win!"