Kantoormeubelen recyclen in Antwerpen

Het designerscollectief ‘Onbetaalbaar’ uit Gent, De Kringwinkel Antwerpen en de stad Antwerpen zelf samen een project gestart. Het doel van de samenwerking is op afgedankte kantoormeubelen op een ambachtelijke en duurzame wijze een tweede leven te geven. Het hergebruik van de kantoormeubelen heeft bovendien als doel dat er geen afval achterblijft.

Grote kantoormeubelen niet geliefd
Er is een ontwikkeling gaande op het gebied van kantoorruimtes. Bedrijven willen steeds vaker een kleine klassieke ruimte voor hun medewerkers, en niet meer de ruime bureau-eilanden met voor elke werknemer een eigen plek. Kringwinkel Antwerpen blijft steeds vaker zitten met grote kantoormeubelen. Enorme hoekbureau’s voor computers en grote metalen archiefschuifkasten worden massaal weggedaan, maar worden nauwelijks verkocht", laat Frank Dingemans weten, projectleider innovatie van De Kringwinkel Antwerpen. Daarom heeft de kringloopwinkel het Gentse designerscollectief ‘Onbetaalbaar’ om hulp gevraagd. Samen willen zij de oude meubels weer modern en interessant voor de verkoop maken.

Up-cycling
De oude kantoormeubelen worden niet enkel wat opgeknapt, maar krijgen een gehele 'make-over', ook wel up-cycling genoemd. Stoelen worden bijvoorbeeld geheel gestript en opnieuw bekleed met afvalhout. Voor de productie wordt samengewerkt met lokale sociale economiepartners in de stad Antwerpen.
De stad Antwerpen zelf is erg enthousiast over dit initiatief, aangezien het een brug slaat tussen sociale en creatieve economie en bovendien duurzaamheid nastreeft. De stad heeft een tijdelijk leegstaand pand in Merksem beschikbaar gesteld en zal daarnaast het project financieel ondersteunen.

Voorbeeld gemaakt
De eerste twintig ge-upcyclede meubels staan al ter bezichtiging in het pand in Merksem, als startschot voor de productie van de milieu- en maatschappelijk verantwoorde meubels. "Het is absoluut de bedoeling dat de prototypes van de kantoormeubelen die nu gemaakt zijn in productie kunnen worden gebracht bij Antwerpse sociale economie-partners of andere Antwerpse houtateliers die maatwerk bieden. Ze zijn ontworpen met het oog op opschaalbaarheid”, aldus Dingemans.