Hergebruik drankenkartons onderzocht door Duurzaam Verpakken

Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken voert een landelijk onderzoek uit naar inzameling en hergebruik van drankenkartons. Meer dan 35 gemeenten in Nederland doen hier aan mee. In de deelnemende gemeenten worden de inwoners gevraagd om de lege drankenkartons na gebruik te scheiden en gratis in te leveren bij de milieustraat. In de betreffende containers worden alleen lege drankenkartons ingezameld.

In het onderzoek kijkt het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken naar de verschillende manieren voor het inzamelen en hergebruiken van drankenkartons. Daarbij wordt de milieuprestatie en de kostenprestatie van het inzamelen en recyclen van drankenkartons onderzocht. De resultaten van het onderzoek zullen worden gepresenteerd aan staatssecretaris Mansveld van infrastructuur en milieu.

Voor dit onderzoek zijn zoveel mogelijk gebruikte drankpakken nodig. Het gaat om pakken waar vla, yoghurt, melk, appelsap of andere dranken in hebben gezeten, ook wel bekend als 'Tetrapak' verpakkingen. Ook pakken met een plastic draaidop en kleine drinkpakjes mogen worden ingeleverd bij de milieustraat.

Er is een lespakket voor basisschool leerlingen van groep vijf en zes samengesteld. Aan dit lespakket is ook een wedstrijd verbonden. Kinderen gaan in de les creatief aan de slag met drankenkartons. Ze kunnen er bijvoorbeeld een vogelhuisje van maken of een plantenbakje. Ze kunnen van hun creatie een foto maken en die mailen naar wedstrijd@schuddenscheiden.nl. Uit alle inzendingen wordt één winnaar geselecteerd die voor zijn of haar school een optreden van Ernst, Bobbie en de rest wint.

De volgende gemeenten doen mee: Almere, Alphen aan den Rijn, Apeldoorn, Beesel, Binnenmaas, Bronckhorst, De Ronde Venen, Deventer, Etten-Leur, Geldrop-Mierlo, Gennep, Gorinchem, Grootegast, Haarlem, Hengelo, Katwijk, Leek, Leeuwarden, Leudal, Marum, Nijmegen, Oldambt, Oosterhout, Oude IJsselstreek, Overbetuwe, Roermond, Rotterdam, Schiedam, Stadskanaal, Tilburg, Vianen, Vught, Winsum, Zeist, Zoetermeer, Zutphen.