Groot afvalscheidingsproject in Nepal door Nederlandse student

Een student van de Design Academy Eindhoven heeft onlangs een bezoek gebracht aan Nepal. Hier is hij geschrokken van de grote hoeveelheid zwerfafval op straat waar ook gewoon nog bruikbare spullen tussen lagen. Ook zag hij dat de meeste mensen in Nepal een smartphone en internet hebben en kwam hierdoor op een briljant idee. Hij heeft projectplan bedacht om de Nepalese bevolking te stimuleren hun afval beter te scheiden door middel van beloningen via een app. Hij noemt het project Holy Crap. De stichting The Plastic Soup Foundation heeft al interesse getoond in zijn plannen.

Punten sparen met afvalscheiding
De app werkt als het volgt. Via de NFC-reader op de smartphone wordt gemeten hoeveel vuilniszakken een gezin aflevert en voor elke zak met gescheiden afval krijgt het gezin punten. De punten kan het gezin sparen en hier uiteindelijk bijvoorbeeld beltegoed mee verdienen.

Religie en afval
In Nepal is recycling niet bekend. Mensen recyclen alleen plastic als ze geen geld hebben voor nieuwe spullen. Veelal gebeurt de recycling in India waarna het voor een hoger bedrag weer in Nepal wordt verkocht. Ook heeft afval een heel negatieve lading omdat er volgens het hindoestaanse geloof een kwaadaardige god in afval zit. Er wordt daarom één keer in het jaar een grote schoonmaak gehouden om de boze god weg te jagen. “Ik wil het geloof juist op die manier inzetten zodat het mensen stimuleert beter met afval om te gaan”, aldus de student. Hij heeft lokale mensen ingeschakeld om de bevolking kennis bij te brengen over recycling, plastic en gevaarlijke stoffen.

De student heeft nog grote plannen. Als zijn project in Nepal goed loopt wil hij het ook inzetten in onder ander Malawi en Oeganda. Hierbij wil hij gebruik maken van het wereldwijde netwerk van de The Plastic Soup Foundation.