Green Good Design Award voor composiet uit gerecycled papier en kunststof

Lahti, 21 oktober 2010 – UPM heeft de gerenommeerde Green Good Design Award ontvangen voor haar innovatieve en milieuvriendelijke composietmateriaal UPM ProFi. Deze internationale prijs is toegekend door The Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design, en het European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies.

De bedoeling van Green Good Design is de consument bewuster te maken van ondernemingen die een duurzame designbenadering hanteren.

Markku Koivisto, Directeur UPM ProFi Business Area zegt: “We zijn heel blij dat onze innovatie in recycling op deze manier door professionele ontwerpers erkend wordt. UPM ProFi biedt nieuwe mogelijkheden voor design en architectuur, met de nadruk op de totale levenscyclus”.

De belangrijkste grondstoffen van het composietmateriaal UPM ProFi zijn gerecycled papier en kunststof, die overblijven bij de productie van zelfklevende etiketten. Het composietmateriaal is gebaseerd op eigen onderzoek en bedrijfsontwikkeling van UPM en is een voorbeeld van de innovatieve denkwijze van UPM, waarin materiaal dat voorheen als afval werd gezien een tweede leven krijgt als waardevolle grondstof. Het slijtvaste materiaal is sterk en vochtbestendig gebleken en is bijzonder geschikt voor toepassingen buitenshuis.

UPM ProFi is eerder al bekroond met de Duitse Best Innovator-prijs voor duurzaam innovatie management en dankt zijn bekendheid aan internationale projecten met internationaal gerenommeerde architecten. UPM ProFi is momenteel nog te zien als beplatingsmateriaal van het Finse paviljoen op de Wereldexpo 2010 in Sjanghai.

Het comité van de Green Good Design Award ontving duizenden inzendingen uit meer dan 46 landen. De jury, bestaande uit leden van de internationale adviescommissie van het European Centre, selecteerde ruim honderd uitstekende voorbeelden van Green Design. Zij kenden awards toe in een aantal verschillende categorieën. Voor de categorie producten werd vooral gelet op energiebesparingen, recycling, en meer duurzaamheid. Het doel van Green Good Design is internationale erkenning te verwerven voor opmerkelijke personen en organisaties die uitzonderlijke denkwijzen bevorderen en het werken aan een duurzame wereld stimuleren.

De oorspronkelijke Good Design werd in 1950 in Chicago in het leven geroepen door Eero Saarinen, Charles en Ray Eames, en Edgar Kaufmann, Jr. Het is nog steeds de oudste en belangrijkste design award ter wereld.

Over UPM:
De business unit UPM ProFi ontwikkelt, produceert, vermarkt en verkoopt producten van hoge kwaliteit, vervaardigd van hout/kunststofcomposiet, die geschikt zijn voor verschillende toepassingen. UPM ProFi is een innovatief en milieuvriendelijk materiaal, dat voornamelijk bestaat uit overtollig papier en kunststof dat overblijft bij de productie van zelfklevende etiketten. Zie ook: www.upmprofi.com

UPM is een toonaangevende speler in de integratie van bio-energie en houtindustrie in een nieuwe, duurzame, innovatiegedreven toekomst. Onze producten zijn gemaakt van hernieuwbare grondstoffen en kunnen worden gerecycled. UPM bestaat uit drie onderdelen: Energy and pulp, Paper en Engineered materials. De Groep heeft zo’n 23.000 mensen in dienst en beschikt over productiefaciliteiten in 15 landen. In 2009 bedroeg de omzet van UPM 7,7 miljard euro. UPM is genoteerd aan de beurs van Helsinki.
UPM – The Biofore Company – www.upm-kymmene.com en www.upmbiofore.com