Geld verdienen met recycling oliebollenvet

Het tijd van oliebollen is weer in zicht. In deze periode voor oud&nieuw worden grote hoeveelheden frituurvet ververst. De 5 miljoen liter frituurvet waarin we zelf ieder jaar tientallen miljoenen oliebollen bakken, levert voldoende biobrandstof op om met een auto ruim 1.000 keer de wereld rond te kunnen rijden. Maar helaas gooien de meeste mensen veel gebruikt vet door het riool in plaats van het in te zamelen. Dit is niet alleen zonde van het geld, het is ook erg slecht voor het milieu.

Van oliebollenvet tot biodiesel
In Nederland zijn inmiddels 3.000 inzamelpunten voor gebruikt vet. Van het ingezamelde vet wordt vervolgens biodiesel gemaakt wat weer gemengd wordt met gewone diesel aan de pomp. Zo wordt frituurvet dus twee keer gebruikt; eerst voor het eten, daarna voor de auto. Vet inleveren is niet moeilijk: giet het vet uit de oliebollenpan of friteuse in een plastic fles en breng deze fles naar een inzamelpunt. Kijk voor een inzamelpunt bij u in de buurt op vetrecyclehet.nl.

Oud vet is geld waard
Omdat gebruikt vet dus geld waard is, staan de verzamelcontainers vooral bij (sport)verenigingen en kinderboerderijen. Het inzamelen van flessen vet is dan ook een doeltreffende manier om de verenigingskas te spekken. Voor iedere volle container ontvangt de club of organisatie enkele tientallen euro's. Met een goede inzameling van gebruit vet kan er in totaal jaarlijks zo'n 1,5 miljoen euro verzameld worden. Dus vet, recycle het!

Stichting RIONED
Stichting RIONED en het Voorlichtingsbureau Margarine, Vetten en Oliën willen mensen ervan bewust maken dat we in Nederland gebruikte oliën en vetten apart inzamelen. Het inleveren van vet voorkomt grote overlast in het riool, is beter voor het milieu, wordt hergebruikt als biodiesel en levert bovendien geld op. De campagne 'Vet, Recycle Het' maakt mensen bewust van het nut en de noodzaak om oud vet in te leveren en stimuleert hen oud vet ook daadwerkelijk in te leveren.