Finse paviljoen Wereldtentoonstelling bekleed met hout/kunststofcomposiet van gerecycled materiaal

Helsinki, 29 april 2010 - De hout/kunststofcomposiet UPM ProFi, een vernieuwing op milieugebied, geeft de gevel van het Finse paviljoen ‘Reuzenketel’ op de Wereldtentoonstelling 2010 in Sjanghai een unieke wit marmeren uitstraling. Het 3700 vierkante meter grote oppervlak van het paviljoen is bekleed met 25.000 moderne shingles die speciaal zijn ontworpen voor het project van de Finse architect Teemu Kurkela, van JKMM Architects uit Helsinki.

Het bouwkundige concept van de ‘Reuzenketel’ brengt het thema van de Wereldtentoonstelling in Sjanghai, ‘Betere stad, beter leven’, stijlvol tot uitdrukking. Meer kwaliteit van leven en minder belasting van het milieu. UPM ProFi is hiervoor uitstekend geschikt. De belangrijkste grondstoffen van deze hout/kunststofcomposiet zijn gerecycled papier en kunststof, afkomstig van bijproducten die ontstaan bij de productie van zelfklevende etiketten door UPM. Markku Koivisto, directeur van UPM ProFi, geeft aan hoe groot de milieuvoordelen van de shingles van het Finse paviljoen zijn: “Alleen al met dit project hebben we een nieuwe bestemming gevonden voor 18 ton afvalmateriaal van etiketten, dat anders verbrand of gestort had moeten worden.”

Aan de hout/kunststofcomposiet UPM ProFi ligt eigen onderzoek van UPM ten grondslag. Het materiaal, gerecycled en verder recycleerbaar, is een voorbeeld van de innovatieve denkwijze van UPM en laat zien dat het bedrijf de totale levenscyclus centraal stelt. Als voorloper in de nieuwe houtindustrie levert UPM met het bedrijf Biofore Company toegevoegde waarde door houtvezel te gebruiken voor het maken van nieuwe en duurzame producten.

UPM ProFi kan op verschillende manieren worden toegepast

De hout/kunststofcomposiet UPM ProFi is een duurzaam, slijtvast materiaal met een lage vochtabsorptie en een uitzonderlijk hoge UV-bestendigheid. Deze intrinsieke eigenschappen maken het materiaal zeer geschikt voor toepassingen buitenshuis, zoals terrasplanken, gevelbekleding, en verschillende andere toepassingen.

“In de bouwwereld bestaat een groot aantal producten en toepassingen waarbij duurzaamheid en goede weerbestendigheid een belangrijke rol spelen. UPM ProFi is een innovatief materiaal waarvoor we nieuwe toepassingsmogelijkheden willen blijven ontwikkelen, samen met onze klanten, ontwerpers en architecten,” zegt Markku Koivisto, directeur van UPM ProFi. “Vanuit onze huidige activiteiten met terrasplanken is gevelbekleding een logische stap,” voegt hij toe.

De keuze van Teemu Kurkela, architect van het Finse paviljoen, is niet in de laatste plaats op UPM ProFi gevallen vanwege het uitzonderlijke visuele effect van de shingles: “We wilden een materiaal gebruiken dat op geen enkele manier, noch door de vorm, noch door de afmetingen, associaties zou oproepen met andere materialen. De gevel is duidelijk niet gemaakt van hout of glas, maar wat voor materiaal het wel is, is heel moeilijk vast te stellen, zelfs van dichtbij,” legt Kurkela uit.

Als gaststad van de Wereldtentoonstelling is Sjanghai een interessante locatie voor UPM. UPM’s fabriek in Changshu, in de provincie Jiangsu, ligt ongeveer 100 kilometer van Sjanghai. UPM heeft ongeveer een miljard Amerikaanse dollar geïnvesteerd in deze vestiging op een terrein dat zo’n 200 hectare groot is en waar een papierfabriek, een etikettenfabriek en een R&D-afdeling zijn gehuisvest.

Verwacht wordt dat de Wereldtentoonstelling in Sjanghai, die tussen 1 mei en 31 oktober wordt gehouden, de grootste ooit zal worden. In het Finse paviljoen krijgen dagelijks zo’n 20.000 bezoekers een realistische indruk van een Finse ‘miniatuurstad’, geheel gebouwd volgens de principes van duurzaam bouwen.

Hogeresolutiebeelden van het Finse paviljoen en de shingles van UPM ProFi kunnen worden gedownload van de website van FINPRO (de Finse Kamer van Koophandel): www.finlandatexpo2010.fi/pavilion

Bron: www.upmprofi.com