Fabriek voor biologisch afbreekbaar plastic in Frankrijk

In Frankrijk is een fabriek geopend waar biologisch afbreekbare plastics gefabriceerd worden uit afvalkunststoffen. Dit gebeurt met behulp van enzymen. Het project, wat een initiatief is van het bedrijf Casbios, is nog in de testfase.
Het bedrijf Carbios hoopt met deze productie te kunnen aantonen dat bio-afbreekbare materialen geschikt kunnen zijn voor de productie van plastic folie, landbouwplastic en plastic zakken. De werking van de enzymen is volgens Carbios dat deze de polymeren in het plastic afval terug naar de oorspronkelijke toestand brengen waardoor een eindeloos recyclingproces zou kunnen ontstaan. In eerste instantie wordt er in de fabriek gewerkt met enzymen die polymelkzuur verwerken. Deze enzymen kunnen in 48 uur 90% van het afvalmateriaal omzetten. Carbios is nog bezig met het ontwikkelen van methodes om ook Pet en PTT te kunnen verwerken.
Het Franse bedrijf is van plan om de techniek voor industiele toepassingen te gaan gebruiken. “We hebben op dit moment alle vaardigheden en gereedschappen hiervoor paraat”, laat CEO Jean-Claude Lumaret van Carbios weten. Maar voor dit kan gebeuren moet de fabriek nog flink worden opgeschaald. Met de 300 liter enzymen die nu aanwezig zijn kan er in de fabriek 40 kilo plastic per uur worden geproduceerd. Hiervan worden onder ander profielen en folies gemaakt.