EcoProFabrics: 100% herbruikbare werkkleding

EcoProFabrics is het eerste initiatief op het gebied van circulaire economie in de textielindustrie. Het zal officieel worden geïntroduceerd op maandag 27 januari tijdens de Amsterdam Fashion Week. Nog nooit eerder is een project volledig geslaagd in een totaal circulaire productieketen op de werkkledingmarkt. Zo zet EcoProFabrics een grote stap in het terugdringen van de milieueffecten van de verschillende fases in het textielproductieproces.

Productie
De productie bestaat uit werkkleding op basis van een materiaal van een unieke, 100% recyclebare vezel op polyesterbasis. De vezel is zeer slijtvast en is op duurzame wijze tot stand gebracht. De productie van Returnity(c) levert 73% minder CO2-uitstoot als de productie van katoen en 95% minder watergebruik. En dit terwijl het materiaal 100% recyclebaar is.

Volledig circulaire economie
EcoProFabrics is een concept van het duurzame modebedrijf Dutch aWEARness. Het project wordt aangestuurd door Royal HaskoningDHV. Beide bedrijven dragen de verantwoordelijk voor de opzet en uitvoering van de circulair-economische structuur van EcoProFabrics.
Rien Otto, oprichter van Dutch aWEARness, verteld: "EcoProFabrics laat zien dat we het traditionele lineaire model van de textielindustrie, waarbij werkkleding na gebruik wordt afgedankt, kunnen vervangen door een circulair-economisch model. Hierbij wordt gebruikte textiel vermalen tot losse vezels, die vervolgens weer in hoogwaardige textiel worden omgezet. Dat gebeurt zonder verlies aan vezels en met volledig behoud van kwaliteit. Daarmee is dit het eerste 100% cradle-to-cradleproject in de kledingindustrie."
Jan-Paul Kimmel, manager duurzaamheid en senior adviseur circulaire economie van Royal HaskoningDHV, licht toe: "Als ketenarchitect van dit project beschouwen we EcoProFabrics en zijn circulaire benadering als een belangrijke stap naar tastbare resultaten voor zowel de industrie als de samenleving."
EcoProFabrics lanceert de komende periode de nieuwe collecties werkkleding voor negen grote klanten verdeeld over vijf Europese landen. Het bedrijf zal naar eigen verwachting de komende drie jaar meer dan 30.000 stuks werkkleding verkopen binnen Europa. Aangezien dit een proefproject is zullen de klanten worden betrokken bij het testen en evalueren van de kwaliteit en bruikbaarheid van de geproduceerde werkkleding. Verscheidene bedrijven, zoals Desso en Royal HaskoningDHV, hebben zich nu al als afnemers aangemeld. De officiële introductie van EcoProFabrics werkkledinglijnen van deze bedrijven zullen dus op 27 januari worden gepresenteerd tijdens de modeshow in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.

Verwachtingen
Het EcoProFabrics-project is een samenwerkingsverband van zes Europese bedrijven die ieder op duurzaamheid gericht zijn. Naast Royal HaskoningDHV en Dutch aWEARness zijn dat Backhausen, Bukk Fashion Support, EcoChain(c) Technologies en Van Schoot Pompcentrum. Het initiatief van deze kleidinglijn is een concreet voorbeeld van de opkomende circulaire economie in de markt voor technisch textiel en werkkleding. Er zijn hoge verwachtingen voor deze nieuwe economie. Volgens een rapport van de Europese brancheorganisatie ETSA (European Textile Service Association) zal deze markt in 2015 alleen al in Europa ruim 15 miljard euro omzet genereren.