Echt afval opruimen met Facebook-game Trash Tycoon

AMSTERDAM – Spelers van de nieuwe Facebook-game Trash Tycoon leren meer over het belang van een schoon milieu en dragen tegelijkertijd bij aan een goed doel in de echte wereld.

Honderdduizenden mensen spelen sociale games, zoals Farmville en Mafia Wars, op Facebook. Dat is een enorme doelgroep van jonge mensen die ook benaderd kunnen worden voor meer informatieve spellen, vindt gameontwikkelaar Terracycle. Het bedrijf speelt hierop in door een sociale game uit te brengen, die naast leuk ook educatief is.
In Trash Tycoon leert een speler meer over afvalverwerking in de vorm van een Farmville-achtig spel. Naar mate het spel vordert komt meer informatie beschikbaar over bijvoorbeeld recyclen, afvalverwerking en het scheiden van plastic. Door extra voorwerpen te kopen kan een speler sneller en meer afval verwerken. Het geld dat verdiend wordt met deze aankopen gaat voor een deel naar het goede doel. Hiermee probeert Terracycle het succes van sociale games om te zetten in een eigen formule die bovendien bijdraagt aan een slimmere maatschappij.
Trash Tycoon lijkt een vliegende start te maken. In de bèta speelde al 3500 mensen het spel en kreeg het bedrijf positieve feedback. Nu heeft het spel al een paar honderd spelers.

Educatieve sociale games
Naast Trash Tycoon bestaan er nog meer serieuze spellen op Facebook, zoals Oceanopolis. Een probleem bij veel van deze games is de balans tussen leuk en educatief. Spelers willen niet bewust geïnformeerd worden, maar gewoon een leuk spel spelen.
Terracycle stelt daarom de spelervaring bovenop. De informatie over afvalverwerking is aanwezig, maar vormt geen obstakel in het spel. De ontwikkelaar hoopt dat spelers op deze manier meer gaan nadenken over een beter milieu, zonder dat ze het gevoel hebben te moeten leren.