Desso wint Guardian Sustainable Business Award in de categorie afval en recycling

Op 29 mei heeft Desso, een toonaangevende Europese fabrikant van tapijt en sportveldbekleding, de 2012 Guardian Sustainable Business Award in de categorie afval en recycling gewonnen voor het inpassen van Cradle to Cradle® in de bedrijfsstrategie. Er stonden nog twee andere ondernemingen op de shortlist: BAM Nuttall en Coca-Cola Enterprises.

“Dit is een fantastische bekroning van alle grote inspanningen die de Desso-medewerkers hebben geleverd om de organisatie te transformeren”, aldus Stef Kranendijk, CEO van Desso. “Ik ben vooral verheugd omdat de Guardian Sustainable Business Awards een erkenning inhouden voor deelnemers die een echte impact hebben en dat daarbij op zoek wordt gegaan naar bedrijfsmodellen die ook elders ingezet kunnen worden. We hebben gemerkt dat de Cradle to Cradle®-strategie onze winst heeft doen toenemen en innovatiekracht heeft doen versterken. Verder helpt deze strategie ons ook bij het zoeken naar oplossingen voor de dringendste milieu-uitdagingen waarmee onze samenleving wordt geconfronteerd. En we hopen dat deze ook elders navolging vindt, zodat wij samen duurzaamheid daadwerkelijk naar een hoger niveau kunnen tillen. “We evolueren van een lineaire economie van ‘nemen, maken en wegdoen’ naar een circulaire economie”, voegt Stef Kranendijk toe. “Zoals blijkt uit de ramingen van een nieuw rapport van de Ellen MacArthur Foundation vertegenwoordigt dit een economische kans van maximaal $630 miljard per jaar in Europa, wat neerkomt op bijna 4% van het jaarlijkse BBP van de EU.”1)

Sinds 2008 integreert Desso de Cradle to Cradle®-strategie in haar bedrijfsmodel waarbij producten met het oog op scheiding en hergebruik worden ontworpen. Het doel van Cradle to Cradle® is onze productiewijze te veranderen zodat onze producten van positief gedefinieerde materialen worden gemaakt2) die oneindig kunnen worden hergebruikt.

In 2010 heeft Desso een zilveren Cradle to Cradle®-certificaat gekregen voor een compleet tapijtproduct met de nieuwe tapijttegelrug Desso EcoBase®. Door de innovatieve samenstelling kan de polyolefinelaag van de Desso EcoBase®-rug volledig worden hergebruikt in ons eigen productieproces.

Voor de tapijttegels met een Desso EcoBase®-rug geldt nu dat tot 97% van het materiaal positief gedefinieerd is.3)

Desso heeft ook een TakeBack™-programma geïntroduceerd waarbij gebruikte tapijten worden teruggenomen (indien er geen pvc in verwerkt is) en het materiaal wordt gerecycled.

De doelstelling van Desso is dat tegen 2020 alle producten ontworpen zullen zijn volgens de Cradle to Cradle®-principes en dat een groot deel van de verbruikte energie van hernieuwbare energiebronnen afkomstig zal zijn.