Cradle to Cradle project in het onderwijs

Bestuurscolleges van zes onderwijsinstellingen uit regio Venlo die hebben deelgenomen aan een unieke 5-daagse 'Cradle to Cradle Masterclass' zullen op 11 november hun officiële diploma in ontvangst nemen. Zij hebben samen met het C2C ExpoLAB een gestructureerd stappenplan opgesteld voor implementatie waarmee zij vervolgens aan het werk kunnen gaan.

De Masterclass was een initiatief van de onderwijsinstellingen en de gemeente Venlo met als doel om de principes van Cradle to Cradle verder te integreren in het regionale onderwijs. De scholen die deelnamen aan dit project zijn Fontys Hogescholen Venlo, ROC Gilde Opleidingen, CITAVERDE College, Onderwijs Gemeenschap Venlo en Omstreken, de HAS Limburg en Fortior.

De Masterclass bestond uit 5 modules, waarbij naast de organisatie van Michael Braungart ook verschillende bedrijven zoals Desso, Jalema, Van Gansewinkel en Van Houtum betrokken waren. De Masterclass ruim opgezet, waarbij verschillende thema's bod kwamen. Zo gingen de onderwerpen over Cradle to Cradle in het onderwijs, curricula, huisvesting, en samenwerking met het bedrijfsleven.

Bjorn Sander de Managing Director van het C2C ExpoLAB verteld: "Vooral in het bedrijfsleven zie je dat duurzaamheid steeds hoger op de agenda komt te staan. Het wordt dan ook steeds belangrijker dat juist leerlingen en studenten al vroeg meer leren over duurzame innovatie en de principes van Cradle to Cradle. Jong geleerd is tenslotte oud gedaan."

Hans Aarts, directeur van de Fontys Techniek & Logistiek, is enthousiast. Zowel over de Masterclass als de samenwerking met de andere scholengemeenschappen in de regio: "We zijn het er allemaal over eens dat Cradle to Cradle ons allemaal aangaat. In onze optiek is het dan ook volstrekt logisch om een onderwerp als Cradle to Cradle gezamenlijk aan te pakken, en onze krachten in deze te bundelen. Juist als onderwijsinstelling willen we hierin graag het goede voorbeeld geven en tegelijkertijd de relatie met bedrijfsleven versterken."

Voor C2C ExpoLAB is dit niet het eerste georganiseerde project om Cradle to Cradle verder te integreren in het onderwijs. In 2011 creëerde het C2C ExpoLAB 's werelds eerste Cradle to Cradle Masters opleiding aan de universiteit van Twente. Hier was Michael Braungart aanwezig als hoogleraar.