Cheung Kong koopt AVR voor 950 miljoen

Afvalverwerker AVR wordt overgenomen door een Chinees consortium onder leiding van Cheung Kong Infrastructure, het bedrijf van de puissant rijke Aziaat Li Ka-shing. Volgens Financial Times wordt er 950 miljoen euro voor de afvalverwerker op tafel gelegd.

Li Ka-Shing is met een geschat vermogen van 31 miljard de allerrijkste Chinees. De nieuwe eigenaar van AVR, die ook in Nieuw Zeeland en Azie brood ziet in het verbranden van afval, is geen onbekende voor Nederland. Zijn Imperium omvat ook al de drogisterijen van Kruidvat en Trekpleister. Li Ka-Shing investeert fors in een markt die hij ook thuis in Hongkong ziet exploderen. En markt die een steeds nijpender maatschappelijk probleem oplost.

In China is weliswaar nog ruimte voor ongebreidelde vuilstort, maar met 1,3 miljard inwoners bulkt het land inmiddels van de rommel van huishoudens, restaurantkeukens, bouw en industrie. Die afvalberg dijt steeds verder uit. Het besef groeit dat je hun afval niet eeuwig onder de grond kunt schoffelen. Burgers protesteren al tegen milieu­schandalen en vernietiging van hun leefomgeving. AVR veel ervaring met hergebruik en het opwekken van warmte en energie uit afval.

AVR Afvalverwerking maakt deel uit van de Van Gansewinkel Groep, die ook actief is in de recycling. AVR heeft afvalcentrales in Rozenburg en Duiven met een totale verwerkingscapaciteit van ongeveer 1,8 miljoen ton. AVR was tot 2006 eigendom van de gemeente Rotterdam. In dat jaar verkocht de stad de afvalverwerker aan een groep durfinvesteerders voor 1,4 miljard euro. De Van Gansewinkel Groep ontstond na overnames in 2007, waarna verscheidene onderdelen van AVR werden geïntegreerd bij Van Gansewinkel. AVR had in 2012 een omzet van 256 miljoen euro en een bedrijfswinst van 108 miljoen euro. Bij de onderneming werken nu 434 mensen.

De verkoop moet nog worden goedgekeurd door de Europese Mededingingsautoriteit.