Brussels gewest moet meer afval scheiden en recyclen

Partij Brussel Groen heeft laten weten dat zij vinden dat Brussel zich meer moet gaan inzetten het gebied van hergebruik en scheiding van afval. Het gewest Brussel volgt de ontwikkelingen van Wallonië en Vlaanderen, maar loopt nog altijd een stapje achter.

Extra inspanningen zijn nodig
Op het gebied van afvalscheiding loop het Brussels gewest al jaren achter op Vlaanderen. Het scheidingpercentage op dit moment, maar 30 procent, ligt een flink stuk onder het Europese gemiddelde. Ook Wallonië scoort op dit gebied slecht, maar het gewest in bezig een flinke inhaalslag te maken. Dit wil de Waalse regering doen door statiegeld op onder andere blikjes in te voeren. Ook Vlaanderen zal deze maatregel wellicht in gaan voeren.

“Alle recente inspanningen ten spijt lijkt het niet haalbaar om met ongewijzigd beleid de Europese doelstelling te halen. “Extra inspanningen zijn daarom nodig!”, zegt Annemie Maes, parlementslid van partij Brussel Groen. “Dergelijk terugnamesysteem kan helpen om de Brusselse sorteerdoelstelling te halen. Bovendien is het ook een belangrijk wapen in de strijd tegen zwerfvuil, ook een belangrijk pijnpunt in ons gewest.”

Gelijke systemen
In het Brusselse regeerakkoord zijn momenteel geen duidelijk afvaldoelstellingen opgenomen. Maes wil komende maand de nieuwe Brusselse staatssecretaris voor Afval en Netheid informeren naar zijn beleidsinitiatieven voor een statiegeldsysteem in Brussel. Het parlementslid is van mening dat gelijke systemen in de drie Belgische regio’s van belang is om onduidelijkheid en perverse effecten in de grensgebieden te voorkomen.