Automatisch systeem voor het legen van afvalcontainers

Een nieuwe techniek in de gemeenten Eindhoven, Geldrop-Mierlo en Valkenswaard zal ervoor gaan zorgen dat er minder vaak afvalwagens hoeven te rijden. De gemeentelijke afvalcontainers kunnen nu namelijk zelf doorgeven hoe vol ze zijn via een speciaal systeem van BWaste.

Automatische planning
Er zijn 1200 ondergrondse afvalcontainers in de drie genoemde gemeenten. Met het BWaste systeem kan er voortdurend worden gemeten hoeveel afval er in de containers zit. Een sensor geeft door middel van een simkaart deze gegevens door aan de planningssoftware Cure Afvalbeheer. Wanneer containers eraan toe zijn om geleegd te worden, kunnen ze via de computer aan de afvalroute worden toegevoegd zodat de vuilniswagens erlangs kunnen rijden. Zo zijn er minder wagens nodig, en rijden ze bovendien niet meer voor niets. Vuilniswagens van Cure Afvalbeheer hoeven zo ook niet meer alleen binnen hun eigen gemeente te rijden, maar kunnen afval ophalen in het gehele gebied.

Minder CO2, tijd en legingen
Naar berekening gaat dit innovatieve systeem een besparing van 24% CO2-uitstoot en 29% tijd opleveren en er zullen er 34% minder legingen van de containers nodig zijn. “Wij zijn de eerste afvalbeheerder in Nederland, of zelfs in Europa, die een systeem heeft ontwikkelend om de volheid van afvalcontainers te meten”, laat Menno Beukema, directeur van BWaste, weten. De BWaste sensoren zullen zeer binnenkort al geplaatst worden.