Attero investeert robuust in uitbreiding nascheiding kunststoffen

Attero verhoogt de capaciteit van de nascheiding van kunststoffen op zijn locatie in Wijster. Het bedrijf wil zo het rendement voor het milieu maximaliseren. Met de installatie van extra nascheidingsapparatuur stijgt de hoeveelheid kunststoffen die Attero uit afval haalt naar 20 kilo per inwoner per jaar. Dat is ruim boven de doelstellingen van de overheid (6 kilo). De uitbreiding van de reeds bestaande capaciteit vergt een investering van enkele miljoenen euro's.

Attero onderstreept met deze concrete nieuwe investering dat het bedrijf zijn klanten een andere optie voor het verplichte scheiden van plastics wil en kan bieden: nascheiding van herbruikbare kunststoffen uit het afval na inzameling als alternatief voor, of als aanvulling op de zogenoemde bronscheiding (het inzamelen bij de burgers). Met de technologie die Attero hierbij inzet, is het uitstekend mogelijk het plastic uit afval te halen. De kwaliteit van de via nascheiding teruggewonnen plastics is vergelijkbaar met die van de kunststoffen die door burgers zelf apart worden gehouden.

Algemeen directeur Pierre Vincent van Attero: "Omdat de discussie over de methode van scheiding weer oplaait, wil ik nu hardop zeggen: ja, wij investeren opnieuw stevig in nascheiding; ja, wij hebben de techniek in huis; en ja, dit is een geschikt alternatief waarmee gemeenten hun milieudoelstellingen kunnen halen. Met deze investering verdrievoudigen we het rendement tot 20 kilo per inwoner en leveren we een extra stevige bijdrage aan het milieu. Kortom: bovenop wat we nu al doen in onze installaties in Groningen en Wijster is Attero er met deze uitbreiding eind van het jaar helemaal klaar voor".

Het investeringsbesluit komt snel na de ingebruikname van drie 'filmgrabbers' op de drie afvalscheidingslijnen in Wijster. Sinds 22 maart grijpen 'metalen vingers' daar een deel van de plastic folies en zakken uit de afvalstroom. Die worden vervolgens tot grote balen plastic geperst en zijn dan voor verdere verwerking beschikbaar. De uitbreiding omvat de installatie van twee extra filmgrabbers en vier NIR-installaties op een scheidingslijn in Wijster. Die laatste installaties herkennen - door middel van infrarood - plastic frisdrankflesjes, shampooflacons en andere vormvaste kunststofproducten in het afval. Vervolgens blazen kleine 'luchtpistooltjes' het materiaal uit het afval en komt het terecht op een aparte transportband.

Attero heeft veel ervaring met deze methode. Het bedrijf heeft zo'n installatie al sinds medio 2009 op zijn locatie in Groningen in werking. Op dit moment maken 21 gemeenten gebruik van de nascheidingsfaciliteiten van Attero in Groningen. Zij oordelen positief over de resultaten, maar streven naar hogere scheidingsrendementen. Aan die wens van zijn klanten geeft Attero nu verder invulling.
Verder heeft Attero overeenkomsten voor nascheiding afgesloten met drie Drentse gemeenten: Midden Drenthe, Noordenveld en Tynaarlo. Voor deze gemeenten wordt het plastic foliemateriaal in Wijster nagescheiden. Inmiddels zijn ook afspraken met verschillende Limburgse gemeenten gemaakt.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie van Attero via telefoonnummer 06 55 38 03 01.

Bedrijfsprofiel Attero
Attero manifesteert zich steeds meer als een innoverende kracht in de productie van teruggewonnen grondstoffen en duurzame energie uit afval. Vernieuwende oplossingen zoals vergisting van gft en nascheiding van kunststoffen zijn sprekende voorbeelden. Attero is een krachtige en energieke speler op de Nederlandse afvalmarkt, en ontwikkelt zich verder als betrouwbare, klantgerichte dienstverlener op milieugebied.
Het bedrijf biedt werk aan 650 medewerkers, die op een vijftiental locaties onder meer het (rest)afval van bijna 40 procent van alle Nederlandse huishoudens ofwel ruim 6 miljoen mensen verwerken; jaarlijks zo'n 2,5 miljoen ton. Attero produceert duurzame elektriciteit voor 350.000 huishoudens, is de grootste gft-verwerker én de grootste producent van groen gas in Nederland en levert daarnaast (bio)brandstoffen voor energiecentrales.

www.attero.nl