Amsterdam start nieuwe afvalcampagne

De gemeente Amsterdam is gestart met de afvalcampagne 'Afval scheiden. Dat scheelt een hoop.' Hiermee wil de gemeente haar inwoners motiveren om meer afval te scheiden. Dit is namelijk hard nodig om als stad de doelstelling voor 2020 halen.

Doelstelling
Het gemeten afvalscheidingspercentage in Amsterdam ligt momenteel rond de 20 procent. Dit moet omhoog, vind de gemeente. In 2016 wil Amsterdam 30 procent van het afval scheiden en in 2020 moet dit 65 procent zijn. "Dus dat zijn flinke stappen die we als Amsterdam willen maken”, aldus Judith Boerma van het AEB Amsterdam.

Het doel van de nieuwe afvalcampagne is om inwoners te wijzen op het belang van afval scheiden. Dit wil de gemeente bereiken door onder andere buitenreclame, een pagina in de gemeentekrant, een digitale folder, advertenties in huis-aan-huis bladen en een promotiespotje op de zender AT5.

Zonder GFT-inzameling lukt het niet
De campagne is breed opgezet en richt zich op verschillende afvalfracties en de mogelijkheden die de gemeente biedt om deze fracties gescheiden te verzamelen. Ondertussen is de gemeente bezig met het verbeteren van haar faciliteiten. Er worden nieuwe containers geplaatst en oude restafvalcontainers worden omgebouwd voor de inzameling van secundaire grondstoffen. Volgens Boersma is het zeker niet gemakkelijk om de doelstelling te behalen, ondanks die inzet van de gemeente. “Op alle fracties moet de inzameling meer, maar zonder GFT gaan we het zeker niet redden. Er wordt daarom onderzoek gedaan om GFT-inzameling in bepaalde wijken te realiseren.”