AH introduceert Weggooiwijzer

Albert Heijn lanceert de Weggooiwijzer op verpakkingen van de eigen merk producten. De Weggooiwijzer is een hulpmiddel dat consumenten helpt om verpakkingen zo goed mogelijk te scheiden, zodat ze hergebruikt kunnen worden. De Weggooiwijzer is ontwikkeld door Albert Heijn en Milieu Centraal, met behulp van Nedvang.
De Weggooiwijzer is een hulpmiddel met afdanklogo’s dat Albert Heijn op alle eigen merk producten plaats. De logo’s leggen uit hoe klanten de verschillende verpakkingsonderdelen het beste kunnen weggooien. De Weggooiwijzer gaat uit van de meest gangbare afvalstromen voor verpakkingen, namelijk papier, glas, kunststof en restafval.

recycling-glas-afval-weggooiwijzerGlas afval
recycling-oud-papier-weggooiwijzerOud papier
recycling-plastic-afval-weggooiwijzerPlastic afval
recycling-restafval-overig-weggooiwijzerRestafval overig

Bronscheiding
‘Om een zo hoog mogelijke recycling van materialen te behalen is het van belang dat in het geval van bronscheiding de materialen zo goed mogelijk gescheiden worden. Consumenten twijfelen soms of een bepaalde verpakking in een bepaalde zak of bak mag. Deze Weggooiwijzer neemt die twijfel weg’, zegt Jan Storm van Nedvang. ‘Nedvang regisseert de gescheiden inzameling en recycling van de verschillende soorten verpakkingsafval. We werken weliswaar namens de producenten en importeurs van verpakte producten, maar we werken ook graag samen met hen om kennis te delen om zo te komen tot een hoger recyclingresultaat. De weggooiwijzer is een mooi voorbeeld van deze samenwerking. We hopen dat nog meer bedrijven volgen met communicatie naar hun klanten over het gescheiden weggooien van hun verpakkingen. Zoals diverse bedrijven ook al hun klanten informeren met behulp van het Plastic Hero logo.’ Bij het samenstellen van de adviezen is nauw samengewerkt met voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal.

Alle puur&eerlijk-producten
Op de AH puur&eerlijk biologische yoghurt, chocoladerepen, appelmoes en de AH huismerk verse sappen is de weggooiwijzer voor het eerst te zien. Albert Heijn streeft ernaar dat eind 2012 de weggooiwijzer op alle AH puur&eerlijk-producten staat en uiterlijk in 2015 op alle eigen merk producten. De supermarktketen ziet het systeem graag in alle Nederlandse supermarkten ingevoerd.

recycling-weggooiwijzer-weggooi-instructies
Weggooiwijzer