Afwasmiddelfles van gerecycled plastic

Het bedrijf Ecover wat bekent staat op het gebied van ecologisch schoonmaken, lanceert de allereerste fles die gemaakt is van plastic afval wat van de oceaanbodem is gevist. In de fles komt afwasmiddel en hij zal De Ecover Ocean fles gaan heten. De fles is volledig geproduceerd uit gerecycled plastic, waarvan 10% afkomstig is uit zee. Het afwasmiddel heeft een toepasselijke 'zeelavendel en eucalyptus' geur gekregen. Als probeerfase zal de afwasmiddelfles in een beperkte oplage geproduceerd en Ecover streeft ernaar de productie in de toekomst uit te breiden. Als het product een positieve impact heeft en het project verder toeneemt, zal Ecover het de fles in de toekomst ook in Nederland in de handel brengen.

Plastic afval
De fles is het resultaat van een geslaagde samenwerking tussen Ecover en enkele toonaangevende pioniers op het vlak van verpakking en bescherming van de oceanen. Het project 'Waste Free Oceans' heeft ervoor gezorgd dat vissersboten werden uitgerust met een nieuwe technologie waarmee bij elke vangst tussen twee en acht ton plastic afval opgehaald werd. Dit plastic werd vervolgens gereinigd en daarna gerecycled. in het kader van een proefproject is dit afval naar de Closed Loop recyclefabriek gebracht, waar het werd behandeld en omgezet in nieuw plastic. Hiervan is o.a. de nieuwe Ecover fles geproduceerd.

Voorbeeldfunctie
De ontwikkeling van deze fles sluit aan bij het engagement dat Ecover in 2013 aanging. Hierbij heeft het bedrijf zich ten doel gesteld om nieuwe types van gerecycled plastic te gebruiken voor haar verpakkingen. Hiermee wil het bedrijf ook een voorbeeld zijn voor andere fabrikanten. In het jaar 2014 zal Ecover één ton plastic uit de oceaan gebruiken voor de productie en wil dit volgend jaar verder uitbreiden naar 3 ton.