Afvalrekenen en afvaltaal

VOORSCHOTEN - In de maanden februari en maart vindt er in de gemeentes Leiderdorp en Voorschoten een bijzonder project plaats: Afval en Recyclinglessen. Koos de Vuilnisman geeft op de basisscholen aan de bovenbouwgroepen Afvallessen.
Koos de Vuilnisman is het alibi van de Middelburgse biologiedocent en acteur Theodoor Braaksma. Braaksma geeft al enkele jaren met veel succes deze lessen op basisscholen binnen de gemeente en zijn bestemd voor de bovenbouwgroepen van de basisscholen. Het doel hierbij is om op een enthousiaste, creatieve en positieve manier de kinderen aan te zetten om afval en zwerfvuil te voorkomen op school en thuis en kapotte apparaten naar de afvalbrengstations te brengen in de gemeente. Ook komt grofvuil zoals oude elektrische apparaten aan bod in Koos zijn Recyclingdeel van de les. Daarbij promoot Koos de Vuilisman nadrukkelijk de gemeentelijk Afvalbrengstation.

De leerlingen gaan onder de deskundige leiding van Koos, net als in het echt, oude apparaten klaar maken voor recycling. En alle vakken zijn dan even van naam veranderd: Afvalrekenen, Afvaltaal, Afvalgeschiedenis en Recyclingtechniek! Koos laat zien dat er in een oude computer goud zit en hij maakt een tentoonstelling van de nieuwste uitvingen die afval besparen zoals een tas van fietsbanden, frisbee van maïszetmeel en een muismat van een oude computerprintplaat. Ook zal er van wegwerpmateriaal van thuis een eigen kunstwerk gemaakt worden. Nieuw is dat Koos de Vuilnisman ook zijn best doet om kapotte balpennen en viltsitften (ook van thuis)in te zamelen op school voor recycling waar de school ook nog geld voor gaat ontvangen.

Meer weten? www.natuuravontuur.com