Afvalberg op openbare weg Staphorst wordt eindelijk opgeruimd

Onlangs verschenen vele berichten in het nieuws over de enorme afvalberg op een openbare weg in de gemeente Staphorst. Dit afval was hier gedumpt door de ondernemer Talen Recycling. De gemeente Staphorst heeft onlangs laten weten dat, onder welke omstandigheden dan ook, het afval op oudejaarsavond weg zal zijn. De afvalberg zal of door de gemeente zelf of door de provincie verwijderd worden.

Laatste kans voor onderhandeling
Dinsdag 15 december werd een motie aangenomen door de gemeenteraad waarin wethouder Krale de opdracht kreeg voor een laatste keer met Talen in gesprek te gaan. De eerder gegeven boetes zouden blijven staan. De gemeente wilde nog steeds het liefst bereiken dat de ondernemer zijn afval zelf weg haalt. De reactie van de ondernemer op dit verzoek was nóg meer afval op de weg te gooien. Hij is boos op de gemeente en de provincie omdat die volgens hem de afspraken niet nakomen. Hij heeft bewijs van gesprekken tussen hem en de provincie gestuurd naar ambtenaren van het college. Hierin zou staan dat de gemeente de afvalberg gedoogt als Talen deze goed afdekt, het brandveilig is en er gaan afval bij gestort wordt. Wanneer de provincie vindt dat er niet aan de afspraken wordt gehouden zullen zij de berg tussen 21 en 24 december ruimen. Dit mag ook eerder gebeuren als burgemeester Theo Segers besluit dat de situatie gevaarlijk wordt.

De weg zal dus eind dit jaar schoon zijn, maar het is niet duidelijk wat er gaat gebeuren als Talen de weg in het nieuwe jaar opnieuw blokkeert met afval.