Afval loont: Gemeente Pijnacker betaalt voor afval

PIJNACKER/NOOTDORP - Het project "Afval loont" in Pijnacker-Nootdorp, waarbij inwoners afval gescheiden kunnen inleveren en daar geld voor krijgen, is een groot succes. De Telegraaf meldt dat binnen een maand reeds 100.000 kilo afval is ingeleverd en 10.000 euro uitgekeerd aan de bewoners.

Huishoudens kunnen zich aanmelden en krijgen dan betaalt voor verschillende afvalsoorten zoals papier en karton, klein elektrische apparaten, textiel en kunststof verpakkingsmateriaal. Inmiddels hebben zich 4000 huishoudens aangemeld, vijftien procent van alle huishoudens van Pijnacker/Nootdorp. Onder de aanmeldingen zijn opmerkelijk veel ’jonge ondernemers’, kinderen in leeftijd variërend van vijf tot vijftien jaar. Sommige kinderen gaan met bakfiets of trapauto de hele wijk door en zamelen zo heel wat karton en papier in. Per kilo levert dat vijf cent op. Voor textiel of plastic wordt 25 cent betaald en kleine elektrische apparaten leveren eveneens vijf cent per kilo op.
Papier en karton worden het meest (60 procent) ingeleverd bij de in totaal zes loketten die door Ryck, de Nederlandse Recycling Bank, zijn ingericht. De afvalstroom klein elektrisch is eveneens opmerkelijk groot. Deze ligt 400 procent boven de verwachting van de initiatiefnemers.
In de filialen wordt het afval gewogen en het geld wordt bijgeboekt op de rekening via de persoonsgebonden Ryckaart. Als er 10 euro op staat, wordt het bedrag overgemaakt naar de bankrekening van de betrokken inwoner.
Verschillende andere gemeenten hebben inmiddels belangstelling getoond voor dit nieuwe concept. Met vier gemeenten wordt concreet onderhandeld over het aanleggen van dergelijke inleverloketten.

Klik hier voor meer informatie